Vind wat je
zoekt

Tramadol verslavend

Bij langer gebruik

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller die behoort tot de opioïden. Artsen schrijven dit medicijn, dat meestal als pil of capsule wordt gebruikt, onder meer voor na een operatie of na een ernstig ongeluk. Dankzij dit medicijn ben je ongeveer 6 uur verlost van de ergste pijn. Dat kan een hele verademing zijn. Heb je langdurig last van pijn, dan is het begrijpelijk dat je dit middel graag blijft gebruiken. Kun je dit medicijn echter wel voor langere periode slikken of is het gebruik van tramadol verslavend?

Nu direct meer informatie over tramadol? Neem vrijblijvend contact op met Fundamentum op 0800 2345 800.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Tramadol niet verslavend bij kort gebruik

Als een arts een pijnstiller voorschrijft, ben je geneigd te denken dat dit wel veilig is en dat je niet zomaar verslaafd raakt aan zo’n medicijn. Nu is dat tot op zekere hoogte ook zo. Er is echter een fundamenteel probleem. Pijnstillers zijn gemaakt voor kort gebruik en bieden vooral uitkomst om gedurende maximaal een of twee weken de pijn te onderdrukken. Alleen bij kort gebruik zijn ze niet verslavend. In principe schrijven artsen daarom een korte kuur voor. Daarmee zou de pijn minder moeten worden en kun je vervolgens op eigen kracht, zonder de pijnstiller, verder. Maar wat te doen als de pijn niet weggaat? Stoppen met het medicijn betekent dan ondraaglijk veel pijn lijden. Dus ligt het voor de hand dat je het middel blijft slikken. Dat is echter niet zonder gevolgen.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Tramadol ervaringen

Voor veel mensen die tramadol gebruiken, blijft het niet bij een korte kuur. Zij hebben het middel maanden of zelfs jaren nodig. Tramadol, zo blijkt uit veel ervaringen van gebruikers, is dan niet alleen een pijnstiller, maar ook een middel waaraan je verslaafd raakt. Je hebt steeds meer van dit medicijn nodig om de pijn te stillen. Stoppen met gebruik leidt tot allerlei afkickverschijnselen. Zomaar in één keer stoppen, is sowieso niet mogelijk. Daarom raden artsen altijd aan om het gebruik langzaam af te bouwen. Afkicken van tramadol veroorzaakt verschijnselen als zweten, rillen, verlies van eetlust, misselijkheid, maagkrampen, diarree, hartkloppingen, een loopneus, niezen en onrust.

Fundamentum behandelt mensen met een medicijnverslaving. Wil je meer weten? Bel ons gerust op nummer 0800-2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs