Vind wat je
zoekt

Pijnstillers soorten

Van licht tot zwaar

Pijnstillers, de naam zegt het al, brengen de pijn tot zwijgen. Hoewel bij chronische pijn maar tijdelijk geeft het verlichting aan de persoon die pijn lijdt. Pijnstillers zijn er in verschillende soorten; van licht tot zwaar, van farmaceutische tot homeopathische pijnstillers.

Sommige zware pijnstillers en hun soorten zijn verslavend en de afkickverschijnselen van pijnstillers kunnen heftig zijn. Wil jij stoppen met pijnstillers? Bel ons gerust voor advies.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Homeopathische pijnstillers: soorten

Van oudsher heeft de mens gezocht naar manieren om de pijn te stillen. Je kunt hiervoor al een paar duizend jaar teruggaan in de geschiedenis. Zo is India bijvoorbeeld de bakermat van de ayurvedische therapie. Zij gebruikten kurkuma, gember en basilicum als natuurlijke ontstekingsremmers. In de kruidentuin van de natuur zijn er ook in andere culturen allerlei natuurlijke pijnstillers ontdekt. De lijst is oneindig groot. Zo kan aloë vera verzachtend werken bij een pijnlijke huid en kamille helpen tegen misselijkheid, diarree, verstopping en buikpijn.

Farmaceutische pijnstillers: soorten

Een pijnstiller die vrijwel iedereen wel eens een keer zal hebben gebruikt, is paracetamol. Hoofdpijn of koorts, een paracetamol doet vaak wonderen. Niet voor niets is paracetamol dan ook de meest gebruikte pijnstiller ter wereld.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

NSAID

Bij hevige pijn komen non-steroidal anti-inflammatory drugs (NAISD) in beeld. Deze pijnstillers en hun soorten werken als ontstekingsremmers. Aspirine is ongetwijfeld de meest bekende onder dit soort pijnstillers, waartoe ook ibuprofen en naproxen behoren. Ontstekingsremmers kunnen maagproblemen veroorzaken.

Opioïden

Op dit niveau kunnen we al spreken van zware soorten pijnstillers. Opioïden kun je echter ook weer onderverdelen in lichtere en zwaardere varianten. Tot de lichtere varianten behoren codeïne en tramadol. Tot de zware soorten opioïde pijnstillers worden morfine, oxycodon en fentanyl gerekend. De WHO maakt hierbij nog een onderscheid tussen oraal gebruik en via een pleister of een injectie of infuus. Dat laatste is de zwaarste manier van het stillen van de pijn.

Hulp nodig bij het afkicken van pijnstillers en zijn soorten? Bel ons op 0800 2345 800 voor meer informatie.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs