Vind wat je
zoekt

Oxycodon verslavend

Pijnstillerverslaving

Ruim 400.000 personen in Nederland kregen in 2020 oxycodon voorgeschreven van de dokter. De pijnstiller oxycodon is zeer verslavend. Wist je dat oxycodon een werking heeft die twee keer zo sterk is als morfine? Daarmee is oxycodon vergelijkbaar met drugs en de effecten daarvan.

Meer informatie over oxycodon? Bel Fundamentum op 0800 2345 800 voor inlichtingen en onze behandelingen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het ├ęcht helemaal gratis.

Oxycodon werking

Oxycodon is een pijnstiller van het zware kaliber. Het is vergelijkbaar met morfine, maar dan nog sterker. Door het gebruik van oxycodon verdwijnt de pijn, soms gepaard met een fijn en euforisch gevoel. Na ongeveer 4 tot 6 uur is het effect van dit medicijn uitgewerkt. Bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van oxycodon zijn onder andere sufheid, slaperigheid, hoofdpijn, misselijkheid, verstopte darmen, buikpijn en duizeligheid.

Oxycodon verslavend

Oxycodon is vooral bedoeld om toe te passen bij hevige pijn na bijvoorbeeld een operatie of een ongeluk. Ook voor kankerpati├źnten kan het medicijn een welkome verzachting van de pijn betekenen. Wanneer de pijnstiller slechts een paar dagen wordt voorgeschreven, heeft dat meestal nog geen gevolgen. Dat is echter wel het geval wanneer iemand deze pijnstiller voor een langere periode gebruikt. Dan blijkt al snel dat oxycodon verslavend is. Het lichaam heeft een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Oxycodon drugs effecten

Bij een pijnstiller als oxycodon is het lastig om vast te stellen waar de grens ligt tussen medicijnen en drugs. Feit is dat het middel al geruime tijd niet meer alleen in een medische setting wordt gebruikt. Vooral in de Verenigde Staten zijn veel mensen eraan verslaafd geraakt en heel wat mensen overleden aan een overdosis. Hoewel er in Nederland nog geen sprake is van een opiatencrisis neemt ook hier het aantal doden en ziekenhuisopnames door gebruik van oxycodon toe. Dat het aantal verslaafden aan oxycodon toeneemt, heeft te maken met het feit dat personen die het middel voor een korte periode kregen voorgeschreven het ook daarna nog blijven gebruiken. Daarnaast vindt oxycodon inmiddels ook zijn weg naar het illegale circuit en wordt het recreatief gebruikt.

Heb jij het idee dat je niet meer zonder oxycodon kunt? Wil je afkicken? Neem dan gerust eens contact met ons op voor meer informatie en de mogelijkheden om te stoppen met medicijnen.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." ÔÇô Matthijs