Vind wat je
zoekt

Poppers

Verslavend of niet?

Poppers zijn chemicaliën met een sterke geur die je inhaleert om seksuele ervaringen intenser te maken. Ze werden vroeger in capsules verkocht die een plop-geluid maakten bij het openen. Tegenwoordig zitten poppers in kleine flesjes. Maar zijn poppers drugs, wat zijn poppers eigenlijk en zijn poppers gevaarlijk? Kom erachter in dit artikel.

In sommige gevallen zijn poppers schadelijk en kan overmatig gebruik voor levensbedreigende situaties zorgen. Voor hulp bij een drugsverslaving kan Fundamentum jou helpen. Met onze detoxbehandelingen kick je een veilige omgeving af van drugs. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat zijn poppers?

Poppers zijn vloeibare en vluchtige chemicaliën. Ze zitten in een flesje dat je onder je neus houdt en inhaleert. De vloeistof in deze flesjes is meestal geelachtig of helder van kleur. De werkzame stoffen zijn amylnitriet of butylnitriet, en soms ook isobutylnitriet. Nitraten werken als vaatverwijders. Dat betekent dat ze de bloedvaten ontspannen en wijder maken. Na het inhaleren ervaar je een kortdurend gevoel van euforie (blijdschap) en lichamelijke sensatie. Dit is het beste te omschrijven als een ‘high’ of ‘rush’. Sommige mensen gebruiken poppers om deze rush te ervaren tijdens het uitgaan, maar veruit de meesten gebruiken poppers tijdens sex.

Zijn poppers drugs?

Poppers zijn niet terug te vinden in de Opiumwet en staan dus ook niet als soft- of harddrugs op de Opiumlijst. Toch zijn poppers drugs. In 2001 is de vrije verkoop in seksshops en smartshops gestopt en werd de drugs een verboden middel. Poppers vallen onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Dit betekent dat het middel alleen op doktersadvies voorgeschreven mag worden.

Poppers: effect

Om bij poppers effect te krijgen inhaleer je ze meerdere keren door je neus. Dat is nodig omdat de werking zeer kort is. Vaak werken poppers niet langer dan een paar minuten. Het effect van poppers treedt erg snel op, meestal binnen enkele seconden na inhalatie. Poppers zorgen voor een snelle stijging van de hartslag en verwijding van de bloedvaten. Hierdoor krijg je een warm, duizelig en ontspannen gevoel. Veel gebruikers ervaren ook meer zin in sex en daarbij ook een versterking van de sensaties tijdens sex.

Poppers: sex

Poppers en sex gaan vaak samen. Poppers worden meestal gebruikt tijdens sex met een plezierige en intense sexuele ervaring als doel. Het gebruik zou, als het vlak voor het orgasme geïnhaleerd wordt, het orgasme verlengen. Een ander effect van poppers is dat ze kunnen helpen bij het ontspannen van de sluitspier rond de anus, wat nuttig kan zijn bij anale sex. Poppers zijn dan ook populaire drugs in de homogemeenschap. Het is echter belangrijk om te onthouden dat poppers geen anticonceptiemiddel zijn en geen bescherming bieden tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Zijn poppers schadelijk?

Het hangt van de gezondheid van de gebruiker af én hoe vaak iemand gebruikt of poppers schadelijk zijn. De drugs worden over het algemeen als relatief veilig beschouwd, maar in sommige gevallen zijn poppers gevaarlijk. Poppers remmen namelijk het transport van zuurstof af en verwijden je bloedvaten. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen of lage bloeddruk, moeten voorzichtig zijn. Voor deze groep kunnen poppers schadelijk zijn. Als de bloeddruk te sterk daalt en er te weinig zuurstof in je bloedvaten komt, kun je in een shock terechtkomen. Andere bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of irritatie van de luchtwegen. Houd er ook rekening mee dat poppers ontvlambaar zijn en daarom uit de buurt van open vuur moeten worden gehouden.

Zijn poppers verslavend?

Niet voor iedereen zijn poppers verslavend. Poppers zijn in ieder geval niet fysiek verslavend. Dit betekent dat je er bij het gebruik ervan niet fysiek afhankelijk van wordt. Psychologisch zijn poppers wel verslavend. Bij een psychologische afhankelijkheid voel je je mentaal afhankelijk van het gebruik van poppers in bepaalde situaties. Een voorbeeld kan zijn dat je dus geen sex meer wilt of kunt zonder poppers. Als je merkt dat je moeite hebt om te stoppen met het gebruik van poppers of als het gebruik negatieve gevolgen heeft voor je leven, kun je het beste professionele hulp zoeken.

Hulp en ondersteuning bij Fundamentum

Zijn voor jou poppers verslavend? Het professionele team van Fundamentum kan jou helpen in de eerste stappen naar een leven zonder drugsverslaving. Na een detoxbehandeling van een tot twee merk je dat je dat lekkerder in je vel zit en steviger in je schoenen staat. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel nu met een deskundige