Vind wat je
zoekt

Wat doet speed met je hersenen?

Lichamelijk en geestelijke controle

Speed is een pepmiddel en valt onder de groep amfetaminen. Maar wat doet speed met je hersenen? Speed stimuleert bepaalde stofjes in je hersenen. Je hersenen functioneren dankzij zogenaamde neurotransmitters, oftewel overdrachtsstofjes. Dankzij deze stoffen kun je je spieren bewegen en bijvoorbeeld prikkels ervaren. Eigenlijk wordt je lichaam dus door neurotransmitters bestuurd. Speed verstoort deze natuurlijke stofaanmaak en neemt tijdelijk de controle over. Er zijn erg veel stoffen die voor een goed functionerend lichaam zorgen. Speed houdt zich vooral bezig met de stoffen dopamine, adrenaline en serotonine. De drug zorgt ervoor dat er veel meer van deze stoffen vrijkomt, ze langer blijven doorwerken en dat het de heropname ervan blokkeert. Het resultaat van deze verstoring en overvloed aan stoffen is onder andere euforie en energie.

Speed heeft een verslavende werking. Wil jij stoppen met het gebruiken van speed of andere drugs? Neem contact op om je aan de melden voor onze detoxbehandeling zodat de medische deskundigen in onze kliniek je verder kunnen helpen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Hoe lang werkt speed bij snuiven?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wat doet speed met je hersenen’ is het belangrijk om te begrijpen hoe speed werkt. Speed kan op verschillende manier ingenomen worden, bijvoorbeeld slikken of spuiten. Het verschil zit in de tijd tussen inname en werking. Wanneer speed geslikt wordt is het middel vaak gewikkeld in een vloeitje, een zogeheten bommetje. Je merkt er na ongeveer een half uur effect van. Spuiten is de minst uitgevoerde en ook de gevaarlijkste manier van speedgebruik. Verreweg de meest gebruikelijke manier is snuiven, maar hoelang werkt speed bij snuiven? Snuiven is naast de gebruikelijke manier ook de snelste manier om effect te voelen. Binnen enkele minuten komt het binnen in je hersenen en begint de werking al. In alle gevallen werkt speed ongeveer vier tot acht uur. Dus of je het nu snuift, spuit of slikt; de werkingsduur verandert niet.

Kun je na gebruik van speed slapen?

Niet (goed) kunnen slapen is helaas een van de bijwerkingen van speed. Het opgewekte en actieve gevoel dat speed bezorgt kan lang aanhouden, zelfs lang nadat je de laatste effecten voelde. Na de uitwerking van speed probeert je lichaam haastig z’n normale werking te hervatten, maar in de praktijk is dat niet zo makkelijk. Speed laat schade achter en je lichaam is niet altijd in staat om die schade snel te herstellen. Daarbij geldt ook: hoe vaker je gebruikt, hoe meer schade en hoe heftiger de slapeloosheid kan zijn.

Slapeloosheid hoeft geen groot probleem te zijn als het iets tijdelijk is. Merk je dat je dagen of wekenlang slecht slaapt, ook al gebruik je geen speed meer? Dan is er wellicht meer aan de hand. Hierdoor kun je bij een verslaving aan speed ook merken dat de drug een negatief effect op je hersenen heeft.

Je lichaam reinigen door middel van detox

Ben je geschrokken van wat speed met je hersenen doet? En ben je hierdoor op een punt aangekomen waarvan je denkt: nu is het genoeg? Dat vergt moed en verdient lof. Een eerste stap zetten kan eng zijn, maar Fundamentum helpt je graag bij de begeleiding van die eerste stappen. Met onze detoxbehandelingen kunnen we het lichaam binnen twee weken ontgiften van speed. Hiermee zet je de belangrijke eerste stap naar herstel van verslaving. Ons medische team staat tijdens de behandeling dag en nacht voor je klaar om je te helpen. Er zijn korte wachtlijsten en de behandeling wordt volledig vergoed door de basisverzekering (behalve het eigen risico). Bel nu voor een eerste gesprek naar 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800