Vind wat je
zoekt

Afkicken diazepam

Hoe gaat dat in zijn werk?

Kalmeringsmiddelen als diazepam worden al decennialang massaal voorgeschreven en gebruikt. Dat heeft ook veel verslavingen tot gevolg. Cold turkey afkicken van diazepam is niet makkelijk. Diazepam afbouwen luidt daarom meestal het advies.

Vind je het moeilijk om te stoppen met diazepam? Neem eens contact met ons op en bespreek je problemen met een deskundige.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is diazepam?

Diazepam is vooral bekend onder de naam valium. Dit medicijn behoort tot de benzodiazepinen. Diazepam heeft een rustgevende werking, is spierverslappend en vermindert angsten. Om die reden schrijven artsen dit middel dan ook regelmatig voor, evenals voor slapeloosheid en epilepsie. Diazepam wordt ook wel toegepast om de afkickverschijnselen van alcohol te onderdrukken.

Hoewel een arts diazepam kan toedienen door middel van een injectie of een klysma, gebruiken de meeste mensen het in de vorm van tabletten van 2, 5 en 10 mg.

Diazepam werking, hoelang?

Diazepam is een langwerkende benzo. Ongeveer een uur na inname begint het effect te werken en dat houdt vervolgens zo’n 8 tot 12 uur aan. Kenmerkend voor diazepam is dat het een dempende werking heeft. Dat zorgt voor een gunstig effect wanneer je angstig of gespannen bent. Ook lichamelijke klachten die vaak met angst en spanning gepaard gaan, zoals hartkloppingen, trillen, transpireren en buikpijn, worden sterk verminderd. Het middel is een symptoombestrijder en neemt de oorzaken van bijvoorbeeld angsten niet weg.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Diazepam afbouwen

Diazepam kan al na enkele weken tot gewenning leiden. Je hersenen gaan zich op het middel instellen. Wanneer je niet gebruikt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, spierkrampen en trillen. Signalen dat je verslaafd bent. Je kunt niet zomaar afkicken van diazepam zonder eerst een arts te raadplegen. Deze zal je vrijwel altijd adviseren om het gebruik van diazepam af te bouwen.

Gebruik jij benzo’s en wil je weten wat Fundamentum voor jou kan betekenen als je wilt afkicken van diazepam? Bel ons gerust op 0800 2345 800 voor advies of een afspraak.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs