Vind wat je
zoekt

Methadon verslaving

Methadon is een medicijn dat vaak als vervanging wordt gegeven aan mensen die verslaafd zijn aan heroïne. Op die manier hebben zij geen last van ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen met heroïne. Methadon is in tegenstelling tot heroïne een legaal middel. Dat wil echter niet zeggen dat er geen gevaren aan dit medicijn kleven. Ook methadon is een opiumachtige stof die als je het langer gebruikt vrijwel zeker een methadon verslaving tot gevolg zal hebben.

Methadon verslaving? Doe er wat aan en bel Fundamentum. Na intake mag je rekenen op persoonlijk advies en een behandelplan.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Methadon verslaving

Methadon is een oraal middel dat je gewoon kunt slikken. Vervolgens gaat het medicijn via de darmen naar de bloedbaan die het transporteert naar de hersenen en het ruggenmerg. Het effect van methadon is vooral pijnstillend. Het grote verschil met heroïne is dat het geen roes veroorzaakt. Wanneer je het medicijn inneemt, dempt dat de pijnsignalen in het ruggenmerg en de hersenen. Het is nu juist dat pijnstillend effect dat zorgt voor een methadon verslaving. Zodra je het middel niet neemt, krijg je last van afkickverschijnselen.

Methadon dosering

Methadon is geen middel dat je zomaar even kunt gaan gebruiken. Een methadon dosering moet zorgvuldig en voorzichtig worden opgebouwd. Meestal wordt er begonnen met een methadon dosering van 20-30 mg per dag. Als blijkt dat het lichaam deze dosis goed verdraagt, kan de hoeveelheid worden opgebouwd met om de vier of vijf dagen 10 mg extra. Uiteindelijk krijgen gebruikers gemiddeld 60 tot 110 mg tijdens een behandeling.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Methadon overdosis

De kans op een methadon overdosis is reëel aanwezig. Dat is zeker het geval in combinatie met andere opiaten. Sommige verslaafden aan heroïne missen het roeseffect van deze drug en blijven het daarom in combinatie met methadon gebruiken. Dat is uiteraard niet ongevaarlijk. Ook mensen die nooit methadon gebruiken, hebben kans op een overdosis bij ongecontroleerd gebruik. Voor kinderen kan zelfs een kleine dosis al dodelijk zijn.

Afkicken van je methadon addictie

Van een verslaving aan methadon ben je niet zomaar af. De afkickverschijnselen bij methadon duren zelfs langer dan bij heroïne en houden twee tot drie weken aan. Geleidelijk afbouwen en stapsgewijs de dosis verlagen, is de beste methode of af te rekenen met een methadon verslaving.

Wil je advies over afkicken van methadon? Bel ons gerust op 0800 2345 800 voor een intake.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs