Vind wat je
zoekt

Afkickverschijnselen benzodiazepine

Wij helpen je

Veel voorkomende afkickverschijnselen van benzodiazepine zijn slapeloosheid en angst. Dat zijn tegelijkertijd de voornaamste redenen waarom deze medicijnen worden voorgeschreven. Afkicken van benzodiazepines kan daarom best lastig zijn.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het ├ęcht helemaal gratis.

Wat is benzodiazepine?

Benzodiazepine, in de volksmond vaak benzo’s genoemd, zijn een groep medicijnen die vooral worden gebruikt door mensen met angstklachten en slapeloosheid. Men spreekt van een groep medicijnen omdat er verschillende benzodiazepines verkrijgbaar zijn, zoals diazepam, oxazepam en lorazepam. De ‘pammetjes’ kunnen verschillende effecten hebben. Sommige zijn ontwikkeld om slaapproblemen tegen te gaan, terwijl andere functioneren als angstremmers. Ook de werkingsduur verschilt. Slaapmedicatie is bijvoorbeeld binnen 8 uur uitgewerkt, terwijl de werking van benzo’s voor angstproblemen langer is. Hoewel benzodiazepines zijn bedoeld om voor een korte periode te gebruiken, leert de praktijk dat er alleen al in Nederland ongeveer 700.000 chronisch gebruikers zijn. Je kunt dan ook al snel aan benzo’s verslaafd raken. Als je gaat afkicken van benzodiazepines kun je te maken krijgen met verschillende afkickverschijnselen.

Wat zijn de afkickverschijnselen van benzodiazepine?

Bij het afkicken van benzodiazepine kunnen de volgende klachten optreden:

  • Slapeloosheid
  • Angst
  • Paniekaanvallen
  • Geheugenproblemen
  • Hartkloppingen┬á
  • Prikkelbaarheid
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Zweten┬á
Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoe lang duurt afkicken van benzodiazepine?

Afkicken van benzodiazepine is niet eenvoudig. Men spreekt wel van een benzodiazepine ontwenningssyndroom, ofwel de combinatie van afkickverschijnselen die ontstaan wanneer je gaat afbouwen en afkicken van benzodiazepines. Afbouwen houdt in dat je de dosis stapsgewijs verlaagt. Het lukt ongeveer twee op de drie personen om af te bouwen tot nul. De helft daarvan valt echter binnen een jaar weer terug. Hoe lang het afkicken van benzodiazepine duurt, is per persoon verschillend en kan vari├źren van een paar maanden tot enkele jaren.

Afkicken van benzodiazepine

Bij Fundamentum kijken we per persoon op welke manier je het beste kunt afkicken van benzodiazepine. Daarom is het belangrijk dat je eerst contact met ons opneemt om een afspraak te maken voor een intake. Ook als je vragen hebt of advies wilt, kun je ons altijd bellen op 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." ÔÇô Matthijs