Vind wat je
zoekt

Afkicken neusspray

Hoe doe je dat?

Afkicken van neusspray, klinkt dat je vreemd in de oren? Toch komt het voor: er zit een stof in neusspray die verslavend is. Hoe dat precies zit, leggen we uit in dit artikel of neem contact op met Fundamentum voor meer informatie.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Verslavend stofje

KNO-artsen schatten het aantal mensen dat in Nederland verslaafd is aan neussprays op minstens enkele tienduizenden. Er zijn verhalen bekend van verslaafden die de spray zeker 10 jaar onafgebroken gebruikten. De neussprayverslaafde is afhankelijk geworden van het stofje xylometazoline dat onder meer in de bekende neusspray Otrivin is verwerkt. Xylometazoline werkt verslavend voor de bloedvaten in de neus met als gevolg dat je moet afkicken van neusspray.

Een verstopte neus is geen pretje. Je zult maar net een belangrijke presentatie hebben op school of je werk. Dan kun je wel wat lucht gebruiken in je neus. Een neusspray zorgt ervoor dat de bloedvaten in je neus krimpen waardoor het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Een uitstekende oplossing dus als je een verstopte neus hebt. Het probleem is echter dat als je de spray langer dan zeven dagen gebruikt een omgekeerd effect ontstaat. Je bloedvaten raken eraan gewend, met als gevolg dat het neusslijmvlies juist gaat opzwellen wanneer je stopt met de neusspray. Je hebt dus steeds meer spray nodig om vrij te kunnen ademen.

Afkicken van neusspray

Afkicken van neusspray gaat dus gepaard met een verstopte neus. “Dat kan best heftig zijn”, melden ex-verslaafden. Ze slapen de eerste dagen slecht omdat ze moeite hebben met ademen en soms het gevoel hebben alsof ze stikken. Artsen raden daarom aan om per neusgat af te kicken. Je voorziet in dat geval nog maar een neusgat van spray. Zo heb je meer ruimte om te ademen en kan het sprayloze neusgat langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Na een paar dagen kun je vervolgens volledig stoppen met de neusspray. Je kunt dan tenslotte al weer vrij ademen door het afgekickte neusgat. Afkicken van neusspray is even lastig, maar goed te doen. Je hebt bovendien verder geen last van andere afkickverschijnselen dan een verstopte neus.

Toch nog hulp en/of advies nodig? Neemt contact op met Fundamentum.
☎ Bel nu met een deskundige