Vind wat je
zoekt

Medicijnverslaving

Een hardnekkige verslaving

Een verslaving wordt vaak in verband gebracht met alcohol en drugs. Toch kan ook het gebruik van medicijnen tot een verslaving leiden. Medicijnverslaving komt vaker voor dan je denkt. Hoe ontstaat een medicijnverslaving en hoe kom je er vanaf?

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Drugs, medicijnen en verslaving

Waar in de Nederlandse taal het woord drugs alleen wordt gebruikt in termen van verdovende middelen is het in de Engelse taal ook een woord om medicijnen mee aan te duiden. Dat maakt de grens tussen medicijnen en drugs een stuk vager. Medicijnen en verslaving zijn in veel gevallen dan ook net zo nauw met elkaar verbonden als de verschillende recreatieve drugs die in omloop zijn. Van alle verslavingen is medicijnverslaving ongetwijfeld een van de meest onderschatte.

Hoe veroorzaken medicijnen verslaving?

In het algemeen kun je stellen dat medicijnverslaving zowel voorkomt bij slaap- en kalmeringsmiddelen als pijnstillers. Deze middelen zijn eigenlijk bedoeld voor kortstondig gebruik. Het probleem is echter dat als je eenmaal het idee hebt beter te slapen, minder angstig bent of nauwelijks nog pijn hebt, je graag wilt dat dit zo blijft. Veel medicijnverslavingen ontstaan dan ook omdat mensen na de voorgeschreven kuur geneigd zijn om voor een herhaalrecept te gaan. Dit leidt al snel tot gewenning. Men wil en kan niet meer zonder, en heeft ook steeds meer nodig om het gewenste effect te bereiken. Verslaving aan medicijnen is dan een feit. Enkele voorbeelden uit de lange lijst van medicijnen die verslaving in de hand werken zijn oxazepam, temazepam, tramadol, oxycodon, en zoplicon.

Medicijnverslaving behandelen

Eenmaal verslaafd is het lastig om van de medicijnen af te komen. Langzaam afbouwen vereist discipline en wilskracht. Zo’n langzame detox gaat namelijk hand in hand met een hevige hunkering (craving). Dat maakt de kans op terugval groot.

Fundamentum biedt een korte detox behandeling op maat waarbij je onder deskundige begeleiding je lichaam gaat ontgiften. Zo kun je op een veilige en zo comfortabel mogelijke manier een einde maken aan je medicijnverslaving. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.
☎ Bel 0800 - 2345 800