Vind wat je
zoekt

Afkickverschijnselen lorazepam

Welke treden er op?

Veel voorkomende afkickverschijnselen van lorazepam zijn slapeloosheid en angst. Omdat dit meestal ook de reden is waarom dit medicijn wordt voorgeschreven, kan het lastig zijn om ermee te stoppen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is lorazepam?

Lorazepam behoort tot de groep medicijnen die bekend staan onder de naam benzodiazepines. Het medicijn heeft een kalmerende en angstremmende werking en is alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Artsen schrijven dit slaap- en kalmeringsmiddel vaak voor bij angst- en slaapproblemen of een periode van overspannenheid. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij epilepsie en tijdens het afkickproces van alcohol.

Hoe lang duurt het voordat lorazepam uit je lichaam is?

De ontspannende werking van lorazepam duurt zo’n 8 tot 12 uur. Het kan echter wel een paar dagen duren voordat het je lichaam heeft verlaten. Het is daarom goed mogelijk om dit medicijn om de paar dagen in te nemen. Gebruik je lorazepam dagelijks en voor een langere periode, dan veroorzaakt dit zowel een lichamelijke als geestelijke verslaving. Daarom luidt het advies: gebruik het niet langer dan twee tot maximaal vier weken.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoe lang duren de ontwenningsverschijnselen van lorazepam?

Zomaar ineens stoppen met lorazepam is alleen mogelijk als je het hooguit enkele dagen hebt geslikt. Je hebt dan mogelijk weinig last van afkickverschijnselen. Heb je het langer gebruikt? Dan moet je het stap voor stap afbouwen door de dosis steeds te verlagen. Hoe lang de afkickverschijnselen van lorazepam duren, hangt af van verschillende factoren. Slikte je een lage dosis, dan kun je sneller naar nul toe werken. Gebruikte je voor langere tijd een hogere dosis, dan is afbouwen een moeilijker proces waarin je ook veel langer last zult hebben van de ontwenningsverschijnselen.

Wat zijn de afkickverschijnselen van lorazepam?

  • Slapeloosheid
  • Angst
  • Prikkelbaarheid
  • Hartkloppingen
  • Trillen
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Overgevoeligheid

Afkicken van lorazepam

Wil je graag afkicken van lorazepam? Neem contact met ons op voor een afspraak. Tijdens een intakegesprek bekijken we dan samen met jou op welke manier je het beste geholpen bent.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs