Vind wat je
zoekt

Angststoornis medicatie

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende angststoornissen. Dat houdt in dat er ook verschillende angststoornis medicatie wordt toegepast bij de specifieke behandeling daarvan. Om welke medicatie het gaat en wat de werking daarvan is, bespreken we in dit artikel.

Gebruik jij angststoornis medicatie en wil je daarmee stoppen? Bel ons gerust op, dan bespreken we de mogelijkheden.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Soorten angststoornissen

Een angststoornis is behoorlijk ingrijpend. Het gaat verder dan een angst- of paniekaanval. Je hebt er eigenlijk op elk moment van de dag last van. Nu is de ene stoornis de andere niet. Je kunt bijvoorbeeld straatangst of een sociale fobie hebben, of een piekerstoornis (ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd). Angststoornissen worden op verschillende manieren behandeld. Naast een psychologische behandeling kan ook angststoornis medicatie worden toegepast.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Gegeneraliseerde angststoornis medicatie

Een gegeneraliseerde angststoornis kenmerkt zich onder andere door overmatig piekeren en bezorgd zijn. Bij deze angststoornis kan er sprake zijn van een verstoord evenwicht in de zenuwcellen van serotonine, noradrenaline en GABA. Dit is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het regelen van gevoelens als angst en somberheid.

Er zijn verschillende medicijnen die het verstoorde evenwicht herstellen. Je kunt deze alleen krijgen via een (huis)arts of psychiater. Voorbeelden van gegeneraliseerde angststoornis medicatie zijn SSRI’s (selectieve serotonine heropname remmers) en SNRI′s (selectieve serotonine en noradrenaline heropname remmers). Beide zorgen ervoor dat de stoffen serotonine en noradrenaline langer in de hersenen aanwezig blijven. Hetzelfde doen benzodiazepines voor GABA.

Sociale angststoornis medicatie

Een sociale angststoornis (sociale fobie) is erg lastig als je een normaal leven wilt leiden. De angst kan zich onder andere uiten tijdens een verjaardag, een vergadering of wanneer je een toespraak moet houden. Patiënten zijn vooral gebaat bij een psychologische behandeling zodat de oorzaken van de angst bloot komen te liggen. Sociale angststoornis medicatie die men ook toepast zijn onder andere SSRI’s, venlafaxine en benzodiazepine.

Fundamentum behandelt verschillende verslavingen, waaronder een verslaving aan benzodiazepines. Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op: 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs