Vind wat je
zoekt

Anxiolytica

Verslavende angstmedicatie

Anxiolytica is een woord dat je waarschijnlijk niet dagelijks in de mond neemt. Maar misschien gaat je al iets dagen als je aan de Engelse woorden anxious of anxiety denkt. Dat is naar het Nederlands vertaald gespannen en angstig. Zo komen we vanzelf bij de betekenis van anxiolytica. Dit zijn medicijnen die de angst kunnen onderdrukken.

Heb jij medicijnen gekregen om jouw angsten te onderdrukken? Slik je deze nog steeds en vind je het moeilijk om daarmee te stoppen? Bel voor advies na een intake naar 0800 2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Welke anxiolytica medicijnen zijn er?

Voor een ontspannende, rustgevende en angstremmende werking schrijven artsen vaak benzodiazepines voor. Dit is de verzamelnaam voor verschillende medicijnen waartoe onder meer valium (diazepam) en seresta (oxazepam) behoren. Deze kalmeringsmiddelen zijn symptoombestrijders. Ze zorgen ervoor dat je angstgevoelens verdwijnen of sterk verminderen. De onderliggende oorzaken van je angst nemen ze echter niet weg.

Anxiolytica zijn bedoeld voor korte periode

Als je wordt overmand door angst, dan is het wel zo fijn als anxiolytica dat kunnen onderdrukken. Dat doen ze vaak effectief. Het probleem is echter dat je dit middel maar voor een korte periode kunt gebruiken, want anders ligt verslaving op de loer. Komen je angsten terug, dan zal je heel begrijpelijk graag weer naar dit middel grijpen. Je komt dan echter wel in een vicieuze cirkel terecht waarin je steeds meer afhankelijk wordt van anxiolytica. Het is daarom heel belangrijk dat er volop aandacht is voor de onderliggende oorzaken van je angsten

Anxiolytica bijwerkingen

Het gebruik van anxiolytica kan gepaard gaan met allerlei bijwerkingen, zoals sufheid, geheugen- en concentratieproblemen, somberheid, slappe spieren en benauwdheid. Ook hebben gebruikers soms minder zin in contact, seks of om iets te ondernemen. Vooral ouderen kunnen ook sneller struikelen en vallen, waardoor de kans op een gebroken heup toeneemt.

Wil je stoppen met benzodiazepines? Een detox onder medische begeleiding kan jou daarbij helpen. Neem contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden. We zijn 24/7 bereikbaar op nummer 0800 2345 800.
☎ Bel nu met een deskundige