Vind wat je
zoekt

Wat zijn de afkickverschijnselen van medicijnen?

Wees je bewust van de gevaren

Als je aan medicijnen verslaafd bent en wilt afkicken heeft dat vaak gevolgen. Je kunt te maken krijgen met verschillende ontwenningsverschijnselen als deze medicijnen niet langer worden geslikt. Het is in veel gevallen verstandig om af te kicken onder medisch toezicht.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Medicijnverslaving niet onderschatten

Bij verslavingen wordt al snel gedacht aan de alcohol- of drugsverslaafde. Een medicijnverslaving krijgt veel minder aandacht en wordt nogal eens onderschat. Toch kan de verslaving aan medicijnen tot grote problemen leiden zoals blijkt in de Verenigde Staten. Het aantal mensen dat er pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen gebruikt, is ontzettend groot en leidt jaarlijks tot dodelijke slachtoffers.

Ontwenningsverschijnselen van medicijnen

De stap naar een medicijnverslaving is ook in Nederland zo gemaakt. Je krijgt het tenslotte in eerste instantie voorgeschreven van de (huis)arts. Deze middelen zijn echter niet bedoeld om voor langere tijd in te nemen. Eenmaal verslaafd kost het moeite er weer vanaf te komen. Vaak voorkomende afkickverschijnselen bij medicijnen zoals pijnstillers en slaapmiddelen zijn onder meer:

  • Hartkloppingen
  • Griepachtige klachten
  • Zweten
  • Slapeloosheid
  • Geheugenverlies 
  • Concentratiegebrek
  • Terugkerende pijn

Geestelijke afkickverschijnselen van medicijnen

Net zoals bij andere verslavende middelen moet je ook bij medicijnen zowel lichamelijk als geestelijk afkicken. Dat betekent dat je angsten, onzekerheid, stemmingswisselingen of depressies op je pad kunt tegenkomen.

Afkicken onder professionele begeleiding

Zelf de strijd aangaan met de ontwenningsverschijnselen van medicijnen is niet zonder gevaren. De risico’s verschillen per persoon en het soort medicijnen waaraan je verslaafd bent. Ook de hoeveelheid medicijnen en hoelang je deze middelen gebruikt hebt, speelt een rol. Bij Fundamentum kun je op een veilige en gecontroleerde manier afkicken van medicijnen. Ons team van artsen, verplegers en psychologen houdt alle mogelijke ontwenningsverschijnselen van medicijnen nauwlettend in de gaten.

Veilig omgaan met de afkickverschijnselen van medicijnen? Dat kan bij Fundamentum. Bel ons voor een intake: 0800 2345 800.
☎ Praat nu met een deskundige