Vind wat je
zoekt

Benzodiazepinen werking

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Benzodiazepinen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen van Nederland en zijn beter bekend als slaap- en kalmeringsmiddelen. De bekendste benzodiazepines zijn diazepam, bekend onder de merknaam Valium, en alprazolam, die je misschien kent onder de merknaam Xanax. Huisartsen schrijven deze middelen vooral voor aan mensen met angststoornissen, slaapproblemen, spierspasmen of epilepsie. Het gebruik lijkt onschuldig, maar kent ook zeker risico’s. Ontdek de werking van benzodiazepinen.

Merk je dat je niet door het leven kunt zonder benzodiazepines te gebruiken of is je medicijngebruik uit de hand gelopen? Neem dan contact op met Fundamentum en start met een detoxbehandeling. Zo zorgen we er samen voor dat je van je lichamelijke verslaving af komt. De detox vindt plaats onder continue medische begeleiding van onze specialisten.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Benzodiazepinen: de werking

Benzodiazepines werken rustgevend, spierverslappend en geven je een ontspannen gevoel. Wanneer je benzodiazepines gebruikt, ervaar je al snel een kalmerend effect en voel je minder angst. Dit komt doordat de medicatie de activiteit van bepaalde chemische stofjes in je hersenen verhoogt. Je voelt de werking van benzodiazepines meestal al binnen een uur. Je wordt rustiger, minder angstig en je spieren ontspannen zich. De werking van benzodiazepinen houdt, afhankelijk van de hoeveelheid en type medicatie, ongeveer 8 tot 12 uur aan.

Bijwerkingen van benzodiazepinen

Benzodiazepines hebben verschillende bijwerkingen. Welke je ervaart, is afhankelijk van het type medicatie, hoe vaak je het neemt, de dosis en de werking van benzodiazepine op je lichaam. Enkele veel voorkomende bijwerkingen van benzodiazepines zijn:

  • Vermoeidheid; 
  • Slaperigheid; 
  • Duizeligheid; 
  • Verwarring en/of geheugenverlies; 
  • Misselijkheid; 
  • Verminderd coördinatie- en concentratievermogen; 
  • Een suf gevoel.

Bij langdurig gebruik hebben benzodiazepines een zeer verslavende werking, zowel lichamelijk als geestelijk. Al na twee weken raakt je lichaam gewend aan de medicatie en heb je een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te ervaren. En ben je verslaafd, dan is het moeilijk af te kicken door de heftige onthoudingsverschijnselen zoals hartkloppingen, spierspanningen, slaapproblemen en een angstig gevoel. Dit dien je altijd te doen op een veilige manier onder professionele begeleiding. 
 

Afkicken van je benzodiazepineverslaving

Kom je niet meer in slaap zonder het gebruik van benzodiazepinen? Of heb je het gevoel dat je na langdurig medicatiegebruik verslaafd bent en wil je graag weer grip op je leven krijgen? Fundamentum is gespecialiseerd in detoxbehandelingen en helpt je bij het zetten van die moeilijke eerste stap. Afkicken doe je niet alleen, maar met onze deskundige begeleiding en jarenlange ervaring. Tijdens de detox bouw je op een veilige en verantwoorde manier je lichamelijke verslaving af. Zo zorgen we er samen voor dat ontwenningsverschijnselen tot een minimum worden beperkt. Neem het heft weer in eigen hand en bel voor een intakegesprek naar 0800 2345 800. We zijn dagelijks bereikbaar tussen 07:00 en 22:00.
☎ Bel 0800 - 2345 800