Vind wat je
zoekt

Afbouw benzodiazepines

Zoek hulp

Benzodiazepines zijn medicijnen die vaak worden voorgeschreven om angst en slapeloosheid te behandelen. Helaas is afhankelijkheid bij deze groep medicijnen een mogelijk risico. Benzodiazepines kunnen verslavend zijn bij langdurig gebruik. Als je merkt dat je afhankelijk bent geworden van benzodiazepines, is afbouwen beter dan ineens stoppen. De afbouw van benzodiazepines vereist enige planning en wij vertellen je hoe dit kunt aanpakken.

Ben je verslaafd aan geneesmiddelen en wil je van je verslaving af? Fundamentum wil je graag helpen. Met onze detoxbehandelingen ontgift je je lichaam en herstel je in een rustige omgeving in Limburg. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Langzaam benzodiazepines afbouwen

Voor de afbouw van benzodiazepines heb je zorgvuldige planning en begeleiding nodig. Wanneer je plotseling stopt met benzodiazepines, bestaat er een risico op ernstige ontwenningsverschijnselen. Het is beter om langzaam de dosis benzodiazepines af te bouwen. Dit doe je het beste samen met een arts. Je arts maakt een persoonlijk afbouwschema voor je, gebaseerd op je huidige dosis, je gezondheidstoestand en andere belangrijke factoren. Benzodiazepines afbouwen kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van je situatie.

Afbouwen benzodiazepines: NHG

Er bestaat in Nederland een vereniging die richtlijnen heeft opgesteld over het afbouwen van benzodiazepines: NHG, oftewel het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Volgens hun aanbevelingen moet de afbouw geleidelijk en in kleine stappen worden uitgevoerd. Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met je huisarts tijdens het afbouwen, zodat eventuele problemen kunnen worden aangepakt.

Het NHG adviseert ook om psychologische ondersteuning te overwegen tijdens het afbouwen. Dat kan je helpen omgaan met de angst of slapeloosheid waar je mogelijk last van krijgt wanneer je je dosis vermindert.

Afbouw benzodiazepines: richtlijn

Naast het NHG zijn er andere organisaties en gezondheidsinstanties die voor de afbouw van benzodiazepines een richtlijn geven. Deze richtlijnen verschillen per organisatie, maar over het algemeen benadrukken ze dat het belangrijk is om zorgvuldig en langzaam af te bouwen met regelmatige medische controle. Onthoud dat het afbouwen van benzodiazepines een individueel proces is. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander.

Duur ontwenningsverschijnselen benzodiazepines

De duur van ontwenningsverschijnselen van benzodiazepines verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de duur van het gebruik, de dosering en de individuele gevoeligheid.

Veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen benzodiazepines:

  • Angst en paniek: dit zijn vaak de symptomen waarvoor de gebruiker oorspronkelijk benzodiazepines kreeg voorgeschreven. Wanneer ze stoppen met het medicijn, kunnen de symptomen (heviger) terugkeren; 
  • Slaapproblemen: slapeloosheid en verstoord slaappatroon; 
  • Spierpijn, krampen en spanning; 
  • Trillen en beven: ongecontroleerde trillingen van de handen of andere lichaamsdelen; 
  • Duizeligheid en evenwichtsproblemen; 
  • Misselijkheid en braken: maagklachten, misselijkheid en overgeven; 
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk; 
  • Psychische symptomen: dit kan variëren van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen tot ernstigere symptomen zoals hallucinaties of verwardheid, vooral bij mensen die abrupt stoppen met het gebruik van hoge doses benzodiazepines; 
  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies. 

Detoxen onder professionele begeleiding bij Fundamentum

Loopt jouw medicijngebruik uit de hand en heb je hulp nodig? Het is mogelijk om af te bouwen van benzodiazepines en een gezonder, drugsvrij leven te leiden met de juiste zorg en toewijding. Fundamentum kan je begeleiden en ondersteunen op weg naar herstel. Onze detoxbehandeling duurt gemiddeld twee weken en wordt volledig vergoed (op het eigen risico na). Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800