Vind wat je
zoekt

Bijwerkingen oxazepam

Welke treden er op?

Het gebruik van oxazepam zorgt meestal voor bijwerkingen. Slaperigheid overdag en een verminderd reactie- en concentratievermogen komen regelmatig voor. Ook hoofdpijn, verwardheid en duizeligheid behoren tot de bijwerkingen van oxazepam.

Slik jij oxazepam en vind je het moeilijk om hiermee te stoppen? Bel ons gerust voor advies en de mogelijkheden om af te kicken.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Slaperigheid bijwerking van oxazepam

Oxazepam is een medicijn met een kalmerende werking. Het wordt onder meer voorgeschreven bij angsten of slapeloosheid. Wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen of vaak ’s nachts wakker wordt, heeft dat een belangrijke impact op je bestaan. Je bent nooit uitgerust. Wel zo fijn als je dan oxazepam hebt geslikt en hierdoor goed kunt (door)slapen. Maar ben je dan ook beter uitgerust? Ironisch genoeg is slaperigheid en vermoeidheid overdag een van de bijwerkingen van oxazepam. Dat is ook nog eens gevaarlijk en zorgt jaarlijks voor menig (dodelijk) verkeersongeval.

Bijwerkingen oxazepam op lange termijn

Oxazepam is bedoeld voor een korte behandeling. Bij angstproblemen geldt een maximaal gebruik van twee maanden. Bij slaapproblemen moet je eigenlijk al na twee weken stoppen. Een van de bijwerkingen van oxazepam op lange termijn is namelijk slapeloosheid. De omgekeerde wereld dus. Dat komt omdat het middel op den duur steeds minder werkt. Een andere bijwerking is dat het je geheugen kan aantasten.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Oxazepam is verslavend<

Een andere nare bijwerking is afhankelijkheid. Gewenning treedt namelijk al snel op waardoor oxazepam een verslavend effect krijgt. Je hebt dan steeds meer nodig voor dezelfde effecten. Je hersenen gaan zich instellen op het medicijn en weten zich geen raad als je opeens stopt met het gebruik. Je kunt dan ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Ook psychisch is er kans op afhankelijkheid. Je raakt er steeds meer van overtuigd dat je zonder het medicijn niet normaal kunt leven.

Wil je stoppen met oxazepam, dan is stapsgewijs afbouwen de beste optie. Wil je hier meer over weten? Bel ons gerust. We zijn tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereikbaar op 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs