Vind wat je
zoekt

Citalopram vs sertraline

De overeenkomsten en verschillen

Citalopram vs sertraline: kun je deze antidepressiva met elkaar vergelijken? En zo ja, wat zijn de overeenkomsten en verschillen? We maken de balans op in dit artikel van de kennisbank.

Afkickkliniek Fundamentum behandelt geen antidepressiva, maar wel verslavingen aan andere medicijnen. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is citalopram?

Artsen schrijven citalopram voor bij een depressie en bij verschillende angststoornissen. Je moet dan denken aan een dwangstoornis, paniekstoornis, een posttraumatische stressstoornis of een fobie. Wat is citalopram? Citalopram behoort tot de zogenaamde SSRI groep. De afkorting staat voor selective serotonin reuptake inhibitor, oftewel selectieve serotonine heropname remmers. Citalopram remt dus de heropname van serotonine in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die onder andere van invloed is op je humeur. Door de remmende werking van het medicijn blijft de serotonine langer in de hersenen aanwezig. Dat zorgt ervoor dat depressieve gevoelens en angsten verminderen.

Wat is sertraline?

Ook sertraline is een SSRI die van invloed is op de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Het verbetert je stemming en maakt je minder angstig. Ook pieker je minder, slaap je beter en ben je minder prikkelbaar. Wat is sertraline? Artsen schrijven sertraline voor bij depressie en angststoornissen. Net als bij citalopram gaat het hierbij ook om een dwangstoornis, paniekstoornis, posttraumatische stressstoornis en een fobie. Het middel wordt soms ook gegeven bij menstruatieklachten en bij vroegtijdige zaadlozing.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Citalopram vs sertraline vergelijken

Als je citalopram vs sertraline gaat vergelijken met elkaar, dan zal je merken dat de middelen niet sterk van elkaar verschillen. Beide worden voorgeschreven bij depressie en angsten. Sertraline heeft als voordeel dat je er minder moe van wordt, citalopram daarentegen laat je maag en stoelgang meestal met rust (bron: https://www.drugs.com/compare/citalopram-vs-sertraline).

Hulp bij medicijnverslaving

Fundamentum is gespecialiseerd in korte detox behandelingen met als doel je lichaam te ontgiften. Stoppen met antidepressiva? Daarvoor kun je niet bij Fundamentum terecht; afbouwen doe je in overleg met je arts. Voor vragen over andere verslavingen kun je ons bellen op 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs