Vind wat je
zoekt

Citalopram afbouwen

Wat zijn de bijwerkingen?

Citalopram is een antidepressivum dat pas na zes weken gebruik het maximale effect bereikt. Daarom wordt aangeraden dit middel voor langere tijd te gebruiken, tot een periode van zo’n zes maanden. Voel je je daarna goed genoeg en wil je de citalopram afbouwen? Neem dan contact op met je arts of behandelend psychiater voor de juiste begeleiding. Afbouwen is een proces en gebeurt meestal met behulp van een afbouwschema. Fundamentum biedt geen behandeling met als doel Citalopram afbouwen. Hulp of advies bij het afkicken van andere medicatie? Neem gerust contact met ons op.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is citalopram?

Er zijn verschillende antidepressiva, allemaal met hun eigen werking en bijwerkingen. Citalopram is een antidepressivum dat behoort tot de groep ‘selectieve serotonine heropname remmers’ (SSRI). Dit medicijn remt de heropname van serotonine, waardoor de hoeveelheid serotonine in de hersenen hoger wordt. Serotonine speelt belangrijke rol bij het regelen van je stemming en emoties.

Voor wie is citalopram?

Vooral mensen die lijden aan angsten of depressie kunnen baat hebben bij het slikken van citalopram. Bij een angststoornis kunnen door dit middel de angstgevoelens minder worden. Bij een depressie zorgt dit antidepressivum voor een opgewekter en energieker gevoel. Het opeens onderbreken of stoppen met citalopram kan voor heftige ontwenningsverschijnselen zorgen. Wees daarom voorzichtig met citalopram afbouwen, en zorg dat je dit altijd in overleg doet met je arts.

Bijwerkingen afbouwen citalopram

Er kunnen bijwerkingen ontstaan bij het afbouwen van citalopram. Wij zetten de meest voorkomende bijwerkingen op een rijtje:

  • Angst;
  • Duizeligheid;
  • Draaierigheid;
  • Hoofdpijn;
  • Misselijkheid;

Of en van welke bijwerkingen je last krijgt, is per persoon verschillend. Ook de heftigheid van de klachten verschilt. Het hangt ervan af hoeveel (dosis) citalopram je hebt geslikt en voor hoe lang (duur). Ook de manier van afbouwen heeft invloed op ontwenningsverschijnselen. Verstandig is om te werken met een afbouwschema dat je samen met je arts opstelt.

Afkicken citalopram

Denk jij dat je verslaafd bent en wil jij stoppen met citalopram? Afkicken hoef je niet alleen te doen. Houd er rekening mee dat dit een geleidelijk proces is. Een eerste stap van het citalopram afbouwen is al gezet: je bent op zoek gegaan naar informatie. Neem contact op met je huisarts. Samen zullen jullie een afbouwplan op maat maken, om stapsgewijs de citalopram te verminderen.

Dit proces begeleidt Fundamentum niet. Wel zijn wij experts in korte detoxbehandelingen van drugs, alcohol en andere medicijnen. Wil je hier meer informatie over? Bel nu met een van onze deskundigen of plan direct een intakegesprek in.
☎ Praat nu met een deskundige