Vind wat je
zoekt

Onrustig na stoppen antidepressiva

Herken je dat?

Antidepressiva behoren tot een van de meest voorgeschreven geneesmiddelen. In 2020 slikte ruim een miljoen Nederlanders antidepressiva. Ook het stoppen met antidepressiva is iets waar honderdduizenden patiënten per jaar aan werken. Als het goed is, ben jij met begeleiding van je huisarts gestopt met je antidepressiva. Voel jij je onrustig na het stoppen met antidepressiva? Bij Fundamentum begeleiden we niet in het stoppen met antidepressiva. Wij adviseren je contact op te nemen met je huisarts of behandelend psychiater als je je zorgen maakt over deze onrustige gevoelens. Zoek je hulp bij een ander type medicijnverslaving of heb je vragen over welke behandelingen wij wel aanbieden, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Waarom afkicken van antidepressiva lastig kan zijn

Wanneer een arts je antidepressiva voorschrijft, is het om jouw psychische klachten te verminderen. Je kunt beter met deze klachten omgaan, er is meer balans. Maar deze medicijnen genezen je niet van angst of depressieve klachten. Wanneer je ermee stopt, komen gevoelens en emoties soms in alle hevigheid terug. Want antidepressiva hebben vooral een effect op de neurotransmitters serotonine en noradrenaline. Deze stofjes regelen je stemming en emoties. Je onrustig voelen na het stoppen met antidepressiva is daarom een veelvoorkomende bijwerking.

Ontwenningsverschijnselen

De ontwenningsverschijnselen bij antidepressiva kunnen heftig zijn, waardoor de drempel om (weer) te stoppen misschien hoger is. Veel voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn prikkelbaarheid, nervositeit of een onrustig gevoel na het stoppen met antidepressiva. Hoewel dit niet hoeft te betekenen dat je een terugval hebt, snappen we dat je je hier misschien zorgen om maakt.

Onderscheid tussen klachten en ontwenningsverschijnselen

Wat kun je doen aan dat onrustige gevoel na het stoppen met antidepressiva? Bespreek het met je arts en omgeving. Zij kunnen je helpen inschatten of deze onrustige gevoelens horen bij je psychische klachten of te maken hebben met de ontwenning. Met goede begeleiding van je omgeving, huisarts of psycholoog zal het stoppen met antidepressiva makkelijker zijn.

Fundamentum begeleidt niet bij het afbouwen/stoppen met antidepressiva. Wij zijn specialist in korte detoxbehandelingen van alcohol, medicatie en drugs. Wil jij daar meer over weten? Onze deskundigen staan je graag te woord en plannen zo nodig direct een eerste intakegesprek in.
☎ Bel 0800 - 2345 800