Vind wat je
zoekt

Ontwenningsverschijnselen antidepressiva

Welke treden er op?

Ontwenningsverschijnselen, onttrekkingsverschijnselen, afkickverschijnselen of onthoudingsverschijnselen. Het komt allemaal op hetzelfde neer: de lichamelijke en geestelijke symptomen die je ervaart, als je stopt na te veel of te lang alcohol-, drugs- of medicijngebruik. Je lichaam vecht tegen deze verschijnselen, omdat het gewend is geraakt aan dat verslavende middel. Ontwenningsverschijnselen bij antidepressiva kunnen heftig zijn. Stop daarom ook altijd onder begeleiding van je huisarts. Fundamentum biedt geen behandeling voor het afkicken van antidepressiva.

Wil je meer weten over onze behandelingen voor andere (medicijn)verslavingen? Bel gerust.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Hoe lang duren ontwenningsverschijnselen bij antidepressiva

Iedereen reageert anders op antidepressiva. En op het stoppen met het slikken hiervan. Je kunt last krijgen van de volgende ontwenningsverschijnselen bij antidepressiva:

  • Griepachtige verschijnselen: hoofdpijn, lethargie (ziekelijke slaapzucht), zweten, rillingen, moeheid, eetlustvermindering, spierpijn;
  • Slaapstoornissen: slecht inslapen en nachtmerries;
  • Maag- en darmproblemen: misselijkheid, braken, diarree;
  • Sensorische symptomen: paraesthesie (een prikkelend of tintelend gevoel), ‘elektrische schok’-sensatie;
  • Psychische klachten: angst, onrust, somberheid, prikkelbaarheid/irritatie.

De schattingen liggen flink uit elkaar, maar zo’n twintig tot veertig procent van de mensen schijnt last te krijgen van ontwenningsverschijnselen. Hoe lang de ontwenningsverschijnselen bij antidepressiva duren, en van welke ontwenningsverschijnselen je last krijgt, is per persoon verschillend. Ook de heftigheid van de klachten verschilt per persoon. Het hangt ervan af hoeveel (dosis) antidepressiva je hebt geslikt en voor hoe lang (duur). Ook de manier van afbouwen van antidepressiva heeft invloed op ontwenningsverschijnselen.

Wanneer krijg je last van ontwenningsverschijnselen

Binnen één tot vier dagen na het slikken van je verlaagde of laatste dosis, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Hoe lang deze aanhouden verschilt veelal van één dag tot drie weken. Maar in de praktijk zien we dat het soms langer duurt voordat de ontwenningsverschijnselen bij antidepressiva verdwenen zijn.

Afbouwschema tegen ontwenningsverschijnselen

Je kunt meer last van ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer je de antidepressiva te snel afbouwt. Daarom wordt er altijd gewerkt met afbouwschema’s. Over het algemeen bestaat een afbouwschema voor antidepressiva uit acht tot 10 tussenstappen. Dit staat gelijk aan een afbouwperiode van acht tot tien weken. Slikte je antidepressiva wegens angststoornissen, wordt doorgaans een langzamere afbouw aangeraden.

Hulp bij afbouwen antidepressiva

Denk jij aan het afbouwen van je antidepressiva of wil je afkicken? Houd er rekening mee dat dit een geleidelijk proces is. En je hoeft dit niet alleen te doen. Sterker nog, je mag het niet zonder begeleiding doen. Het is belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of psychiater om afbouw van de medicatie te bespreken.

Hulp bij het afbouwen of afkicken van antidepressiva bieden wij niet bij Fundamentum. Zoek jij hulp bij jouw drugs-, alcohol- of medicijnverslaving? Wij helpen je snel, veilig en zo comfortabel mogelijk door je afkick heen. Onze deskundigen staan voor je klaar om je meer informatie te geven. Bel gerust!
☎ Bel 0800 - 2345 800