Vind wat je
zoekt

Cold turkey afkicken

Op jouw manier

Cold turkey afkicken, je zult die term vast wel eens gehoord hebben. Maar wat is cold turkey afkicken nu eigenlijk?

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is cold turkey afkicken?

Deze term verwijst naar een afkickmethode waarin je in één keer stopt met het middel waaraan je verslaafd bent. Je gaat voor de meest drastische manier van afkicken. Dat houdt in dat je ook geen middelen krijgt toegediend die de afkickverschijnselen kunnen remmen.

Waar komt de naam cold turkey vandaan?

Letterlijk vertaald betekent cold turkey zoiets als koude kalkoen. Dat zou kunnen wijzen op kippenvel (of het vel van een net geplukte kalkoen) dat vaak voorkomt bij afkicken. In de Engelse taal betekent de uitdrukking ’to speak cold turkey’ dat je recht voor zijn raap spreekt. Dat doe je ook als je cold turkey gaat afkicken. Je windt er geen doekjes om: je afkickmethode is zo recht voor zijn raap als maar kan.

Cold turkey afkicken: ‘drie dagen in de hel’

Wie kiest voor cold turkey afkicken ondergaat mogelijke ontwenningsverschijnselen op de meest heftige manier. Rillen, zweten, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, onrust en nachtmerries zijn een paar van de afkickverschijnselen die cold turkey afkicken voor je in petto kan hebben. Na drie dagen worden de ontwenningsverschijnselen meestal minder heftig en heb je ‘de hel’ doorstaan. Na een week tot tien dagen zijn deze verschijnselen meestal helemaal verdwenen.

Cold turkey afkicken voor verschillende verslavingen

De ene verslaving is de andere niet. Ze brengen dan ook verschillende afkickverschijnselen met zich mee. Zo is cold turkey afkicken van roken bijvoorbeeld een stuk minder heftig dan wanneer je dezelfde methode toepast op een alcoholverslaving. Bij een verslaving aan medicijnen als slaappillen of pijnstillers, wordt de cold turkey methode vaak afgeraden vanwege de gevaarlijke ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden.

Cold turkey afkicken bij Fundamentum

Voor veel verslavingen geldt dat cold turkey afkicken meestal niet zonder gevaar is. Dit zomaar in je eentje doen, is dan ook meestal niet aan te raden. Het is veiliger onder goede medische begeleiding. Wil jij cold turkey afkicken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.
☎ Bel 0800 - 2345 800