Vind wat je
zoekt

Detox verschijnselen

Wat zijn dat?

Detox verschijnselen komen vaak voor als je gaat afkicken. Je lichaam is zo gewend geraakt aan de giftige stoffen die het dagelijks heeft geconsumeerd dat het vrijwel onvermijdelijk is dat je met verschijnselen die gepaard gaan met ontgifting te maken krijgt.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Detoxen is ontgiften

Detox is een afkorting van detoxificatie en betekent zoveel als ontgiften. Dat is precies wat er gebeurt wanneer je gaat afkicken van alcohol, medicijnen of drugs. Op de ranglijst van giftige stoffen scoort alcohol hoog. Wie dagelijks grote hoeveelheden alcohol nuttigt, doet zijn lichaam en in het bijzonder de lever geen plezier. Bij overmatig alcoholgebruik lukt het de lever niet meer om alle schadelijke stoffen af te voeren. Zo kan er leververvetting en uiteindelijk ook levercirrose ontstaan.

Detox verschijnselen alcohol

Alcohol is een zwaar verslavend middel. Afkicken van alcohol kan dan ook gepaard gaan met heftige ontgiftingsverschijnselen. Hoe dat voor jou uitpakt, is niet precies te zeggen. De detox verschijnselen verschillen per persoon. Het hangt onder meer af van je leeftijd en hoeveel en hoelang je hebt gedronken.

Detox verschijnselen van alcohol die vaak voorkomen zijn misselijkheid, zweten, spierpijn, verhoogde bloeddruk en trillende handen. Ook een onrustig gevoel, angst, lusteloosheid, vermoeidheid, slecht slapen en nachtmerries zijn detox verschijnselen die kunnen optreden tijdens het afkicken. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een delirium tremens dat gepaard gaat met hallucinaties. Dit is vooral het geval bij zeer langdurig en overmatig drankgebruik. Daarnaast krijgen sommige verslaafden te maken met een toeval of insult.

Verschillende stadia van detox verschijnselen alcohol

  • Tijdens de eerste twee dagen heb je het meest last van een vermoeid gevoel, trillingen, overmatig zweten, misselijkheid, verhoogde bloeddruk en een snellere hartslag en hoofdpijn.
  • De daaropvolgende dagen kunnen nachtmerries, een vermoeid en zwak gevoel en (hevige) bevingen voorkomen. Ook kun je in deze fase last krijgen van van angst, somberheid, lusteloosheid en onrustige gevoelens.
  • Na ongeveer dag vijf zijn de ergste verschijnselen wel verdwenen of een stuk minder heftig. Wel kun je last krijgen van hevige dorst en een droge keel. Ook blijf je nog wel even slecht slapen.

Detox verschijnselen onder controle

Wil je veilig afkicken? Kies dan voor een detox onder goede begeleiding.
☎ Bel 0800 - 2345 800