Vind wat je
zoekt

Crack

Wat is dat?

Crack of basecoke is één van de meest gevaarlijke drugs die er bestaat. Het is bewerkte vorm van cocaïne die gerookt wordt en het kan zeer schadelijk zijn voor je hersenen. Crack rook je uit een pijpje of adem je in vanaf aluminiumfolie dat wordt verhit. De drug wordt zo genoemd omdat het een krakend of knisperend geluid maakt wanneer het wordt verhit.

Vermoed je dat je een crackverslaving hebt? Neem dan direct contact op met Fundamentum. Samen zorgen we ervoor dat je leven niet meer beheerst wordt door de drugs.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Waarom is crack zo gevaarlijk?

Het roken van crack is nog veel verslavender dan het snuiven van cocaïne. Ook is de kans op een overdosis groter. Hoeveel crack is dodelijk? Dat is lastig te bepalen. Aan het gebruik van crack zitten altijd risico’s verbonden. Door crack te roken, komen de stoffen meteen in de hersenen terecht. Hierdoor zijn de effecten veel intenser, maar ook korter. Na ongeveer twintig seconden is het effect alweer voorbij en verdwijnt het opgewekte gevoel. Je voelt je overprikkeld, geïrriteerd, depressief en rusteloos. Hierdoor is de verleiding om opnieuw te gebruiken groot en vaak zelfs onbedwingbaar.

Wat doet crack met je hersenen?

Het roken van crack verhoogt je niveaus van dopamine, waardoor er een gevoel van geluk ontstaat. Maar het roken tast ook je hersenen aan. Zo kan het schade aanbrengen aan je prefrontale cortex, het gebied van je hersenen dat verantwoordelijk is voor impulsbeheersing, planning en besluitvorming. Door de drugs word je steeds impulsiever en ga je meer risicovol gedrag vertonen.

Crack-tanden

Wanneer je regelmatig drugs gebruikt, heeft dit vaak een negatief effect op je uiterlijk. Het roken van crack vergroot de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen. Bij langdurig gebruik kan het tandglazuur ernstig worden aangetast, wat kan leiden tot barsten, afbrokkeling en zelfs verlies van tanden. Dit fenomeen wordt ook wel crack-tanden genoemd. Het voorkomen van crack-tanden kan alleen door te stoppen met de drugs. Heb je al last van tandproblemen? Zoek dan snel hulp om verdere schade te voorkomen.

Stoppen met crack

Maak jij je zorgen over jouw crackgebruik? Crack is erg gevaarlijk en vergroot de kans op een hartaanval, beroerte, infarct of ademhalingsmoeilijkheden wat allemaal kan leiden tot een plotselinge dood. Hoe eerder je een mogelijke verslaving herkent, hoe makkelijker het probleem te verhelpen is. Het is bijna onmogelijk om zelfstandig van crack af te kicken. Een crackdetox bij Fundamentum is precies wat je nodig hebt om een begin te maken aan een leven zonder crack. Bel vandaag nog voor een intake naar 0800 2345 800. We helpen je graag.
☎ Bel nu met een deskundige