Vind wat je
zoekt

Hoe lang werkt xtc?

Lees over drugs

XTC is populair, met name onder uitgaande jongeren. Er wordt wel eens gezegd dat XTC niet verslavend is, maar dat is wel degelijk zo. Je kunt mentaal zeer afhankelijk worden van XTC. Heb jij het gevoel dat je verslaafd bent aan XTC en wil je ervan af? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Fundamentum is er voor jou met professionele, medische hulp. Een oriënterend gesprek kan nooit kwaad. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Het gevaar van XTC

XTC is populair. Vooral onder festival- en feestgangers wordt de drug veel gebruikt. Hoelang werkt XTC eigenlijk? MDMA is de werkende stof in XTC en het werkt zo’n vier tot zes uur. Sommige gebruikers ervaren de volgende ochtend zelfs nog een licht, zweverig gevoel. Hoelang XTC werkt verschilt dus per persoon. Mensen voelen zich tijdens het gebruik vaak energiek en verliefd. Niet voor niets dus dat XTC ook wel de ‘lovedrug’ wordt genoemd. Maar pas op: XTC zorgt voor een zware kater en tijdens de dip kun je je extreem somber en depressief voelen.

Hoelang blijft XTC in je bloed

De werkzame stof in XTC is MDMA. Na inname kan deze stof tot maximaal drie dagen (72 uur) teruggevonden worden in je bloed. Maar wist je dat MDMA tot wel drie maanden aantoonbaar is in je haar? Als je XTC slikt, voel je de eerste effecten meestal na een halfuur. Dit verschilt wel per persoon. Je lichaamsbouw en gewicht bepalen voor een deel hoelang XTC werkt en wanneer het begint te werken. Wat je die dag hebt gegeten speelt ook mee. Na een vette hap of een grote maaltijd kan het lang duren voor je iets voelt. Het gevaar is dat sommige gebruikers te snel bijnemen, omdat ze na een tijdje nog niets merken. Hierdoor kan de inslag als een enorme klap binnenkomen. En gebruik je te veel, dan kun je last krijgen van paniekaanvallen en zelfs bewusteloos raken.

Nasleep XTC

Op de avond zelf is het meestal leuk, de dagen erna minder. Want als je XTC hebt gebruikt is de kans groot dat je last krijgt van een dip. Deze dip kan lang duren. Fysiek ben je meestal na een paar dagen wel hersteld, vooral als je goed rust neemt en gezond eet. Mentaal kan je nog weken last hebben van de nasleep. En combineer je XTC met andere drugs of alcohol? Dan is de dip mogelijk nog heftiger. De volgende symptomen komen veel voor bij de nasleep van XTC:

 • Vermoeidheid;
 • Spierpijn;
 • Depressiviteit;
 • Chagrijnig en geïrriteerd gevoel;
 • Verminderde concentratie;
 • Slecht geheugen;
 • Somberheid;
 • Lusteloosheid;
 • Angst;
 • Huilbuien.

Is XTC verslavend?

Veel mensen beweren dat je niet verslaafd kunt raken aan XTC. Niets is minder waar. XTC lijkt misschien onschuldig omdat het zo geaccepteerd is, maar je kunt er geestelijk erg afhankelijk van worden. Veel gebruikers verlangen naar het gevoel dat ze hadden op de avond van gebruik. Ze willen terug naar het gevoel van ‘extase’. Frequente gebruikers kunnen zelfs denken dat een avond zonder XTC niet meer leuk is. Weet jij maar al te goed hoe lang xtc werkt en ken je de negatieve effecten ervan? Is het verlangen om deze drug te gebruiken zo sterk geworden dat het andere gevoelens overheerst? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan XTC.

Fundamentum: kom veilig van je verslaving af

Heb jij het gevoel dat XTC de grip op jouw leven heeft overgenomen? Geef niet langer toe aan je verslaving en kies voor jezelf. Fundamentum is specialist in het uitvoeren van korte detoxbehandelingen in medische setting. Bij ons begin je in alle rust aan een leven zonder verslaving. Onze kliniek in Limburg is altijd geopend, 365 dagen per jaar. Bel vandaag nog voor een intakegesprek.

☎ Bel 0800 - 2345 800