Vind wat je
zoekt

Verschil MDMA en XTC

MDMA en XTC

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen MDMA en XTC? De termen worden regelmatig door elkaar gebruikt en op internet staan verschillende definities. Heeft het te maken met de stof, vorm (kristal, poeder, pil) of toch iets anders?

Gebruik jij regelmatig MDMA of XTC? Leef je constant toe naar het moment dat je weer kunt gebruiken en zit je hierdoor in een neerwaartse spiraal? Fundamentum is er voor jou. Door middel van een gespecialiseerde detoxbehandeling zet jij de eerste stap op weg naar een leven vrij van verslaving. Bel vandaag nog met een deskundige of plan meteen een intakegesprek.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Verschil MDMA en XTC

In XTC hoort MDMA te zitten, want dit is vaak de werkende stof in XTC. MDMA komt vaak voor in kristal- of poedervorm en XTC meestal in pilvorm, maar de substantie kan variëren. De werking en de risico’s zijn gelijk. Aan een XTC-pil zijn vaak andere stoffen toegevoegd. Het kan per pil verschillen en juist dit maakt de drugs extra gevaarlijk. Je weet namelijk niet welke stoffen er precies in zitten en wat de dosering is. Is de dosering uit balans, dan krijgen gebruikers mogelijk een teveel van een stof binnen. Dit kan ernstige gevolgen hebben en sommige mensen belanden hierdoor zelfs in het ziekenhuis.

Werking MDMA

MDMA is bijna altijd de werkende stof in XTC. Is er ook een verschil? XTC en MDMA zijn in principe hetzelfde qua werking. XTC heeft een opwekkend effect en je krijgt er meer energie van. Ook werkt het middel bewustzijnsveranderend. Positieve effecten worden door de meeste gebruikers omschreven als een verliefd, gelukkig gevoel en het idee vol energie te zitten. Sommige gebruikers geven aan een licht verschil tussen XTC en MDMA te merken. De werking van MDMA wordt soms omschreven als iets rustiger en zweveriger, terwijl XTC meer energie geeft. Helaas heeft de werking van zowel XTC als MDMA ook veel nare bijwerkingen.

Werking XTC: negatieve effecten

XTC is een drug die veel wordt gebruikt op feestjes en festivals. Maar ‘veel’ is relatief, want het overgrote deel van de Nederlandse bevolking gebruikt nooit XTC. De werking van XTC en MDMA kunnen veel negatieve effecten geven. Deze vervelende bijwerkingen komen regelmatig voor:

 • Hoofdpijn;
 • Spierspanning;
 • Duizeligheid;
 • Hartkloppingen;
 • Hallucineren;
 • Droge mond;
 • Misselijkheid;
 • Niet kunnen plassen;
 • Angst- en paniekgevoelens.

Heb je veel last van de bijwerkingen van XTC of MDMA en wil je stoppen met deze drugs? Alleen stoppen en afkicken van een mentale verslaving kan erg moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn. Weet dat er altijd professionele begeleiding klaar staat om je te helpen afkicken.

Fundamentum helpt jou van je verslaving af

Ben jij bekend met de negatieve bijwerkingen van XTC of MDMA? Ben je klaar met de nare gevolgen en de mentale verslaving? Fundamentum is een afkickkliniek die gespecialiseerd is in detoxbehandelingen. Midden in de natuur van het Limburgse heuvellandschap zet jij de eerste stap op weg naar een leven zonder XTC- of MDMA-verslaving. Deze stap kun je vandaag nog zetten. Neem tussen 07:00 en 22:00 contact met ons op voor het plannen van een intake.

☎ Bel 0800 - 2345 800