Vind wat je
zoekt

Is verslaving een ziekte

Wel degelijk

Is verslaving een ziekte? Voor sommigen een vraag, voor anderen een weet. Er is meer aan de hand dan het stereotyperende  ‘gebrek aan wilskracht’ wat je vaak hoort.

Heb jij te maken met een verslaving? Wij helpen je graag om daar vanaf te komen. Neem contact op met Fundamentum.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is een verslaving?

Wat is een verslaving? Om een lang verhaal kort te maken, er is sprake van een verslaving als je ergens niet meer zonder kunt. Je drinkt bijvoorbeeld dagelijks zoveel alcohol dat wanneer je eens een dag overslaat, daar direct lichamelijk en geestelijk last van hebt. Ook als je enkele weken achter elkaar slaap- en kalmeringsmiddelen gebruikt, is het moeilijk om te stoppen. Je lichaam is al zo gewend geraakt aan het middel dat het direct gaat protesteren als je het niet meer inneemt.

Verslaving een ziekte?

Vaak wordt een verslaving in verband gebracht met een gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen. Mensen die verslaafd zijn, kunnen de verleiding niet weerstaan. Toch is er meer aan de hand. Welk middel je ook gebruikt, het heeft een bepaalde werking in je hersenen. In veel gevallen prikkelt het je beloningssysteem. Nu blijkt uit onderzoek dat de hersenen van iemand die verslaafd is aan alcohol bijvoorbeeld anders reageren op middelen dan bij mensen die niet verslaafd zijn
(https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/het-verslavende-effect-van-alcohol).

Ook blijkt bij verslaafden de neocortex minder goed te functioneren. Dit is nu juist het rationele deel van de hersenen die verlangens kunnen onderdrukken. Daarnaast speelt genetische aanleg een rol, zo blijkt uit erfelijkheidsonderzoek (https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/lopend-onderzoek/onderzoek/genetisch-risico-voor-middelengebruik-en-de-wisselwerking-met-omgevingsfactoren).

Morele kwestie

Over het algemeen wordt in medische en andere wetenschappelijke kringen een verslaving gezien als ziekte. Toch is niet iedereen het daarmee eens. Zo stelde de Britse psychiater en publicist Theodore Dalrymple in zijn boek Drugs, de mythes en de leugens dat er helemaal geen sprake van het dat een verslaving een ziekte is, maar dat het een ‘morele kwestie’ is. Hierin lijkt hij echter alleen te staan. Zijn tegendraadse visie krijgt maar weinig bijval.

Bij Fundamentum zien wij verslaving wel als ziekte. Jij wilt er waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. Wij kunnen jou helpen. Bel nu en plan een intake. Je bereikt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch voor een afspraak.
☎ Bel 0800 - 2345 800