Vind wat je
zoekt

Ritalin en alcohol

Geen goede combinatie

Ritalin is een medicijn dat het actieve bestanddeel methylfenidaat bevat. Het wordt meestal gebruikt om aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) bij kinderen en volwassenen te behandelen. Zoals bij veel medicijnen kan ook de combinatie van Ritalin en alcohol gevaarlijk zijn. Alcohol versterkt en maskeert het effect van ritalin. Dit brengt risico’s zoals een overdosis met zich mee.

Geneesmiddelen kunnen net zo verslavend zijn als bijvoorbeeld alcohol en sigaretten. Dat is bij het AD(H)D medicijn Ritalin niet anders. Met name bij langdurig en intensief gebruik. Om van je Ritalin verslaving af te komen kun je kiezen voor een detoxbehandeling bij Fundamentum. Een team van professionals helpt je om je lichaam te ontgiften voor een gezond lichaam en een nieuwe start. Bel 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat doet methylfenidaat?

Methylfenidaat is de werkzame stof in een pil die wordt verkocht onder de naam Ritalin. Methylfenidaat verhoogt de niveaus van bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Dit verbetert de aandacht en focus bij mensen met ADD en vermindert impulsief of hyperactief gedrag bij personen met ADHD. Het is bovendien een bekend middel onder studenten die het tijdens examenperiodes gebruiken om geconcentreerd te kunnen studeren.

Methylfenidaat en alcohol

Methylfenidaat en alcohol drinken is geen goede combinatie. Alcohol heeft een kalmerend effect en methylfenidaat heeft een stimulerende werking. De combinatie van methylfenidaat en alcohol drinken kan gevaarlijk zijn, omdat alcohol de effecten van methylfenidaat versterkt. Dit leidt tot een verhoogd risico op hartproblemen, hoge bloeddruk of een toeval. Bovendien kan alcohol de effecten van methylfenidaat verbloemen, wat kan leiden tot een alcohol overdosis. Ritalingebruik en alcohol wordt daarom ook afgeraden.

Ritalin en alcohol: effect

Alcohol vertraagt de hersenactiviteit en beïnvloedt de cognitieve (denken) en fysieke (bewegen) functies. Wanneer Ritalin en alcohol samen worden genomen, kan het stimulerende effect van Ritalin de kalmerende effecten van alcohol verbergen. Hierdoor wordt het moeilijk om gevolgen in te zien van de wisselwerking van Ritalin en alcohol. Effect hiervan kan zijn dat je zelf niet meer kunt inschatten of je kunt autorijden, met gevaarlijk rijgedrag tot gevolg.

Bovendien kunnen zowel Ritalin als alcohol negatieve gevolgen hebben op het systeem van hart en bloedvaten. Ritalingebruik en alcohol kan het risico op hartproblemen vergroten. Denk aan onregelmatige hartslagen of een hoge bloeddruk.

Concerta en alcohol

Net als Ritalin is Concerta een merknaam voor het medicijn methylfenidaat. Ritalin werkt meestal een à twee uur na inname. Concerta begint ook binnen die tijd te werken, maar werkt langer door omdat de methylfenidaat vertraagd wordt afgegeven. Beide zijn stimulerende middelen die worden gebruikt voor de behandeling van ADHD.

Concerta en alcohol kennen dezelfde effecten als Ritalin en alcohol. Effecten zijn:

  • Verhoogd risico op hartproblemen: methylfenidaat kan een verhoging van de hartslag en bloeddruk veroorzaken; 
  • In combinatie met alcohol kan h methylfenidaat het hart extra belasten, waardoor het risico op hartproblemen toeneemt; 
  • Verminderd beoordelingsvermogen en coördinatie: de combinatie van methylfenidaat en alcohol kan je beoordelingsvermogen, coördinatie en reactietijd aantasten, waardoor het moeilijker wordt om taken uit te voeren waar je concentratie en focus voor nodig hebt; 
  • Verhoogd risico op een overdosis: methylfenidaat en alcohol kunnen beide gevaarlijk zijn wanneer ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Het combineren ervan verhoogt het risico op een overdosis; 
  • Agressie en andere gedragsproblemen: het gebruik van methylfenidaat en alcohol drinken kan het risico op agressief gedrag en andere gedragsproblemen verhogen. 

Ritalin en alcohol: ervaringen

Er is beperkte informatie beschikbaar over Ritalin en alcohol ervaringen. De groep gebruikers die beide middelen gecombineerd hebben (en hun ervaringen hebben gedeeld) geven aan dat er wel degelijk een wisselwerking is. De exacte werking verschilt per persoon en hangt af van de hoeveelheid die is ingenomen. Uit sommige Ritalin en alcohol ervaringen blijkt dat sufheid, maar ook opgewekt zijn, veel willen praten, hartkloppingen en een onrustig gevoel tot de mogelijke effecten behoren.

Detoxbehandeling bij Fundamentum als eerste stap

Een verslaving ontstaat geleidelijk. Ritalin is bij regelmatig en langdurig gebruik ook verslavend en dat heeft gevolgen voor je gezondheid. Heb je hulp nodig om van je verslaving af te komen? Bij Fundamentum helpen we je graag. Met een detoxbehandeling werken we de jarenlange opstapeling van methylfenidaat in je lichaam weg. Dit duurt ongeveer een tot twee weken. Bel ons gerust tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 08002345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800