Vind wat je
zoekt

Methylfenidaat verslavend

Minder onschuldig dan gedacht

Methylfenidaat is een soort amfetamine dat onder meer is verwerkt in Ritalin. Dit medicijn is bestemd voor mensen die ADHD hebben of lijden aan narcolepsie. Tegenwoordig wordt het medicijn ook steeds vaker recreatief gebruikt. In dat geval kan methylfenidaat verslavend zijn.

Gebruik je regelmatig methylfenidaat en heb je het idee dat je niet meer zonder kunt? Neem dan contact met ons op. We geven je een doelgericht advies welke behandeling voor jou het beste is. We zijn tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereikbaar op nummer 0800 2345 800.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Methylfenidaat werking

Methylfenidaat is de werkende stof in medicijnen als Ritalin en Concerta. Het remt de heropname van dopamine en noradrenaline in je hersenen. Hoewel methylfenidaat een soort amfetamine is, krijg je er in tegenstelling tot de harddrug speed geen kick van. Het middel helpt je vooral om je beter te kunnen concentreren. Vandaar dat het vooral wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD. Wanneer zij dit medicijn slikken, hebben ze minder last van rusteloosheid en neemt de hyperactiviteit af. Ook mensen met narcolepsie hebben baat bij dit medicijn. Mensen die lijden aan deze slaapziekte kunnen overdag opeens een slaapaanval krijgen en zomaar in slaap vallen. Methylfenidaat heeft een werking die deze slaapimpulsen onderdrukt.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Methylfenidaat verslavend

Wanneer je dit medicijn op doktersrecept krijgt, is de kans klein dat methylfenidaat verslavend is. Je slikt een gecontroleerde dosis. Dat is anders wanneer je op eigen initiatief met dit middel gaat experimenten en het recreatief gebruikt om je beter te kunnen concentreren. Ritalin is om die reden populair onder studenten. Gebruik je dit vaak en voor langere tijd, dan is de kans op een verslaving aanwezig. Ook ligt een methylfenidaat overdosis op de loer. Zo’n methylfenidaat overdosis heeft zowel fysieke als psychische gevolgen. Naast misselijkheid en overgeven, zweten en hoofdpijn kun je ook gaan trillen, last hebben van hartkloppingen, onrustig zijn, hallucinaties krijgen en in het ergste geval in coma raken.

Fundamentum behandelt verschillende verslavingen door middel van een detox behandeling op maat. Ben jij verslaafd? Bel ons voor een intake: 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs