Vind wat je
zoekt

Verslavingsgedrag

Wat is dat?

Je hebt een partner, vriend of kind die verslaafd is. Hij of zij liegt en bedriegt, ontkent de verslaving en weet van geen ophouden. Is dat puur te wijten aan een zwak karakter of een gebrek aan doorzettingsvermogen? We nemen verslavingsgedrag eens nader onder de loep.

Ken jij iemand die verslaafd is? Weet je je geen raad met de situatie? Heb je behoefte aan advies? Neem gerust eens contact met ons op.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Verslaving: ‘je eigen schuld’

Als je verslaafd bent, is dat je eigen schuld. Je bent zwak, toont geen karakter en laat je gemakkelijk beïnvloeden door verkeerde vrienden. Het zijn zo wat overtuigingen die worden toegepast op iemand die verslaafd is. Toch is een verslaving volgens het handboek voor de diagnostiek van psychische stoornissen, een ziekte. Het is een psychische stoornis.

Genen spelen een rol bij verslavingsgedrag

Of jij meer kans maakt dat je verslaafd raakt, zit al op jonge leeftijd voor een deel in de genen. Het Trimbos Instituut meldt dat door een bepaalde genvariant jongeren sneller depressieve gevoelens bij alcoholgebruik ontwikkelen. Dat geldt ook andersom: mensen met depressieve gevoelens grijpen al snel naar de fles. Bij proefpersonen met een andere variant van dit gen werd geen verband tussen alcoholgebruik en depressie waargenomen.

Verslaving erkennen

Kun je dan zelf helemaal geen invloed uitoefenen op verslavend gedrag? Natuurlijk heb je deels ook zelf de regie in handen. Kenmerkend voor verslavend gedrag is dat je die verslaving ontkent. Wegkijken van je probleem komt vaak voort uit schuldgevoelens of schaamte. Juist door te erkennen dat jouw verslaving het gevolg is van een psychische stoornis, kun je het probleem onder ogen zien en er aan gaan werken.

Durf jij te erkennen dat je kampt met een verslaving? Wil je daar vanaf? Bel ons voor een afspraak: 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800