Vind wat je
zoekt

Wat is XTC?

Een geestelijk verslavende pepdrug

XTC, een van de bekendste en meest gebruikte partydrug in Nederland, staat ook bekend onder de straatnamen ecstasy, X, snoep, Molly, Bolle of E. Maar wat is XTC eigenlijk? XTC is een populaire synthetische drug die stimulerend, bewustzijnsveranderend en opwekkend werkt. Voor velen zijn dit gewenste effecten voor in het nachtleven, waar uren achter elkaar dansen vermoeiend kan zijn. Met XTC zorgt ervoor dat je gemakkelijk een avondje doorhalen en je sociale remmingen verliest. Zorgwekkend, want XTC is een illegale harddrug met meerdere potentiële gevaren voor de gebruiker. Daarnaast is de samenstelling van XTC tegenwoordig niet meer altijd even puur als zou moeten met alle gevolgen van dien. Lees hier meer over wat XTC is en hoe de detoxbehandelingen van Fundamentum je kunnen helpen afkicken van deze drug.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat zit er in XTC?

Om de vraag ‘wat is XTC?’ te beantwoorden, kijken we naar de samenstelling van XTC. In een zuivere XTC-pil zit MDMA. MDMA staat voor 3,4 methyleendioxymethamfetamine en wordt in pure vorm als kristallen geproduceerd en verkocht. MDMA stimuleert stoffen in je hersenen, met name dopamine en in mindere mate ook serotonine en adrenaline. Je kunt het zien als kleine vakjes in je hersenen die normaal gesproken op een kier openstaan. Door MDMA worden ze volledig opengegooid. Deze overvloed aan stoffen zorgt voor een tijdelijk fijn, blij en actief gevoel. Je bent in ‘extase’.

Wat zit er in een XTC-pil?

Op de vraag wat XTC is geldt dus eigenlijk dat het een combinatie van verschillende stoffen is. Het kan misschien verwarrend zijn dat XTC uit MDMA bestaat en dat MDMA in kristallen of poedervorm op de markt te verkrijgen zijn. Hoe kunnen kristallen pillen worden en wat zit er in een XTC-pil? Eigenlijk is een XTC-pil niets meer dan MDMA in de vorm van een pil. De MDMA-kristallen zijn tot poeder vermalen en de poeder is in pil of capsule gegoten. Vaak zijn dit pillen in felle kleuren (kleurstof) en bedrukt met onder andere bekende kleding, -film of autologo’s.
Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat een XTC-pil niet zuiver is. Een onzuivere XTC-pil bevat een combinatie van stoffen, soms met MDMA, maar vaak genoeg ook onbekende stoffen met vergelijkbare of juist onvoorspelbare effecten. Het kan veel, maar ook weinig effect geven waardoor je geneigd bent om meer of vaker XTC te gebruiken en verslaafd te raken. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties.

Detoxbehandelingen bij Fundamentum

XTC kan geestelijk een verslavende werking hebben en als je van een XTC-verslaving af wil komen kun je alle hulp gebruiken. Ben jij verslaafd aan XTC en wil je een eerste stap maken naar een drugsvrij leven? Fundamentum kan jou helpen met die eerste stap. Wij bieden unieke detoxbehandelingen die je lichaam reinigt van alle aanwezige gifstoffen. Een behandeling met professionele begeleiding duurt een tot twee weken en wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars (op het eigen risico na). Je kunt vrij snel terecht omdat er korte wachtlijsten zijn. Bel 0800 2345 800 om een eerste gesprek aan te vragen.

☎ Bel 0800 - 2345 800