Vind wat je
zoekt

Wiet

Verschijnselen en gevolgen

Wiet, ook wel bekend als cannabis, is een plant die vaak wordt gebruikt vanwege de bewustzijnveranderde effecten die het op het lichaam heeft. Dit komt door de stof tetrahydrocannabinol (THC) in wiet. Je kunt wiet roken, eten, inhaleren (vapen) en drinken als thee. Hoewel je lichamelijk vaak niet zo snel aan wiet verslaafd raakt, kun je wel psychisch verslaafd raken aan deze drug.

Een wietverslaving pak je het beste aan door professionele hulp in te schakelen. Bij Fundamentum kun je terecht voor een reinigende detoxbehandeling. Je zet hiermee de eerste stappen naar een drugsvrij leven. Neem contact op via 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen.

➤ Doe de blowentest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Verschijnselen wietgebruik

De verschijnselen van wietgebruik verschillen per persoon. Sommige mensen voelen zich ontspannen en opgewekt, terwijl anderen juist angstig en paranoïde worden. Andere verschijnselen die veel bij wietgebruik voorkomen zijn een droge mond, rode ogen en een grote eetlust, de zogenaamde ‘craving’. (Te) veel gebruik kan leiden tot ernstigere verschijnselen, zoals (tijdelijk) kortetermijngeheugenverlies, hallucinaties en minder stabiel kunnen bewegen.

Hoelang duurt het voordat wiet uit je bloed is?

Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot tien dagen voordat wiet uit je bloed is. Dit hangt af van hoe vaak en hoe veel wiet je gebruikt, maar ook de manier waarop je wiet gebruikt en je stofwisseling hebben invloed op dit proces. Als je wiet rookt, komt de THC snel in je bloedbaan terecht. Het heeft dan een kortere duur dan wanneer je wiet eet. Door veel water te drinken of bepaalde medicijnen in te nemen kun je van THC versnellen maar er is geen snelle manier om wiet helemaal uit je lichaam te krijgen.

Gevolgen van wiet op de lange termijn

Wat zijn dan de gevolgen van wiet op de lange termijn? Langdurig gebruik van wiet kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan geheugenproblemen, ademhalingsproblemen en psychische aandoeningen, zoals angst en depressie. Hoe heftig deze gevolgen zijn hangt af hoe vaak en hoeveel wiet je gebruikt. Af en toe wiet gebruiken heeft vanzelfsprekend minder gevolgen dan veel gebruik. Wees je ervan bewust dat af en toe wiet gebruik kan leiden tot intensief gebruik en uiteindelijk ook tot een verslaving met negatieve gezondheidseffecten.

Stoppen met wiet roken

Als je veel wiet gebruikt raakt je lichaam gewend aan THC. Ga je stoppen met wiet roken, dan moet je lichaam wennen aan het ontbreken van die stof. Je krijgt dan fysiek en mentaal last van afkickverschijnselen, zoals angst, slapeloosheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Ook je je ineens heel heftig dromen. Dit komt omdat cannabis je REM-slaap onderdrukt. Na het stoppen met wiet roken komt je REM-slaap langzaam weer terug, waardoor je dus ook meer gaat dromen. Na een tijdje worden de afkickverschijnselen minder en merk je dat je lichamelijk en geestelijk opknapt.

Een detoxbehandeling bij Fundamentum als eerste stap

Herken jij jezelf als wietverslaafde en wil je voor eens en altijd van je verslaving af? Fundamentum biedt je de professionele hulp die je helpt naar een drugsvrij leven. Met een detoxbehandeling zorgen we ervoor dat alle opgebouwde THC uit je lichaam gaat en krijg je de mentale en lichamelijke ondersteuning tijdens het gehele proces. Een detoxbehandeling duurt een tot twee weken en wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars (behalve het eigen risico). Bel ons via 0800 2345 800 tussen 07:00 en 22:00 uur om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800