Vind wat je
zoekt

Abstinentie

Afkicken op zijn Latijns

Abstinentie, van dat woord heb je vast wel eens gehoord. Je kunt echter niet direct uitleggen wat de betekenis van abstinentie is. Wil je weten wat abstinentie betekent, waar het woord vandaan komt en hoe je dat in verband kunt brengen met verslavingen? Lees dan vooral verder of neem contact op met Fundamentum voor meer informatie.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

De betekenis van abstinentie

Abstinentie betekent onthouding. Het woord komt oorspronkelijk uit het Latijn en stamt af van het woord abstinentia, wat zowel onthouding als vasten kan betekenen. Vooral in medische kringen worden vaak Latijnse termen gebruikt en onder artsen zal men eerder spreken van abstinentie dan onthouding. Abstinentie wordt namelijk ook vaak in verband gebracht met het Franse woord abstinent dat ‘zich vrijwillig onthoudend van alcohol’ betekent. Zo zijn we gelijk aanbeland bij de betekenis van abstinentie in relatie tot verslavingen.

Abstinentiesyndroom

Als je na langdurig gebruik van alcohol, drugs of medicijnen opeens stopt, begint voor jou een periode van onthouding. Dat kan gepaard gaan met onthoudingsverschijnselen. Dit wordt ook wel abstinentiesyndroom genoemd. Door de plotselinge onthouding kun je onder meer last hebben van lichamelijk ongemak als zweten, trillingen, kippenvel, spierpijn, diarree en met geestelijke afkickverschijnselen als angst, onrust, gejaagdheid en prikkelbaarheid.

Abstinentie onder medische begeleiding

Als je lang verslaafd bent geweest, is het raadzaam om tijdens jouw eerste fase van abstinentie medische begeleiding te krijgen. In de kliniek van Fundamentum kun je rekenen op de begeleiding van een team van gespecialiseerde verslavingsartsen en verplegend personeel. Ook psychiaters en psychologen begeleiden je voor, tijdens en na het afkickproces. Fundamentum biedt een unieke detox behandeling op maat, waarin jij na gemiddeld 10 nachten weer kunt beschikken over een volledig ontgift lichaam. Dat is het meer dan waard voor langdurige abstinentie.

Maak een abstinentie afspraak

Wil jij verder leven zonder de middelen waar je nu afhankelijk van bent? Ben je er klaar voor om te gaan afkicken? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. Je bereikt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch op nummer 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800