Vind wat je
zoekt

ADHD en verslaving

Hoe gaat dat samen?

In de verslavingszorg zitten veel mensen met een verslaving en ADHD. Mensen met ADHD zijn vaak lichamelijk of geestelijk onrustig. De gebieden in hun hersenen die verantwoordelijk zijn voor het beheersen van impulsen en planning, zijn sneller op. Hun ‘geluksgevoel’ blijft in het algemeen minder lang hangen. Stimulerende middelen, zoals drugs en alcohol, zijn dan soms een verleidelijk alternatief. Mensen met ADHD hebben een groter risico om verslaafd te raken aan middelen dan mensen zonder ADHD.

Mogelijk heb jij regelmatig de drang om alcohol te drinken of drugs te gebruiken als gevolg van je ADHD. Weet dan dat we je kunnen helpen! Bij Fundamentum kick je in een veilige omgeving af van alcohol of drugs. Bel 0800 2345 800 en plan je eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol en ADHD

In meerdere onderzoeken is aangetoond dat er een verband is tussen te veel alcohol drinken en ADHD. Hier zijn verschillende verklaringen voor, maar dit komt vooral omdat mensen met ADHD sneller iets doen zonder hier goed over na te denken. Ook kunnen mensen met ADHD moeite hebben met stoppen met drinken of sneller terugvallen in overmatig alcoholgebruik. Het is nog onbekend waarom dit zo is, maar ook hier spelen impulsiviteit, het verlangen naar meer dopamine en de wens om hun drukke gedrag tijdelijk wat ontspanning te geven waarschijnlijk een rol.

ADHD en middelengebruik

Verder is er ook een verband tussen mensen met ADHD en middelengebruik, zoals drugs. Net zoals met alcohol zijn er ook veel drugsverslaafden met ADHD. Dit komt omdat sommige mensen met ADHD drugs gebruiken in plaats van hun ADHD-medicatie. Een reden hiervoor is dat deze medicatie niet bij iedereen even goed aanslaat waardoor sommige mensen gaat ‘experimenteren’ met andere (verdovende) middelen.

Drugs als xtc, speed en cocaïne zorgen er bij mensen met ADHD namelijk voor dat zij rustiger worden in plaats van dat zij meer energie krijgen.

Risico’s voor mensen met ADHD en verslaving

Doordat mensen met ADHD genetisch vatbaarder zijn voor een verslaving, zijn de risico’s op een vervelende afloop ook groter. Zeker omdat zij er ook meer moeite mee hebben om weer van die verslaving af te komen. Omdat alcohol en andere middelen het dopaminesysteem beïnvloedt, kunnen er ook stemmingswisselingen optreden. Mensen voelen zich dan bijvoorbeeld snel angstig. Dit zijn zowel risico’s voor mensen met ADHD en een verslaving als mensen zonder ADHD en verslaving.

Als je wel medicijnen voor ADHD gebruikt, is het af te raden om andere middelen te gebruiken. Dit verhoogt de kans op een gevaarlijk hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen.

Hulp voor verslaving met ADHD

Heb je ADHD en zoek je hulp om van je alcohol- of drugsverslaving af te komen? Dan zit je bij Fundamentum goed. Wie verslaafd is, kan gelukkig geholpen worden. Ook als je ADHD hebt.

Onze detoxbehandelingen zijn ontworpen om mensen te helpen bij het afkomen van hun verslaving en het opbouwen van een gezonde, nuchtere levensstijl. Een detox bij Fundamentum duurt een tot twee weken. Wij helpen je gedurende de detox door de zware periode van ontwenning heen. Nadat je je lichaam hebt ontgift, ben je klaar voor een geschikte vervolgbehandeling om voor altijd van je verslaving af te komen.

We komen graag met je in contact en helpen je verder. Bel vandaag nog naar 0800 2345 800 en plan jouw intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800