Vind wat je
zoekt

Afbouwen SSRI

Volgens artsen de beste manier

Selectieve serotonine heropname remmers, beter bekend als SSRI, zijn antidepressiva waarmee je maar moeilijk zomaar kunt stoppen. Afbouwen van SSRI luidt dan ook het advies dat door de meeste artsen wordt onderschreven.
Ben jij verslaafd aan SSRI? Als je hiermee wilt stoppen, vraag je altijd advies aan een arts. Fundamentum behandelt geen verslaving aan antidepressiva. Wel kunnen wij je helpen bij een verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen, drugs of alcohol. Meer weten? Je kunt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereiken op nummer 0800 2345 800.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

SSRI wat is het?

SSRI is een verzamelnaam voor medicijnen die de (her)opname van serotonine vertragen. Serotonine is een neurotransmitter die vrijkomt als de ene hersencel een boodschap wil doorgeven aan een andere hersencel. Hierdoor is er dus tijdelijk meer serotonine aanwezig in de hersenen. Zodra de boodschap is afgeleverd, wordt de serotonine weer in de hersencel opgenomen. SSRI’s verhogen de hoeveelheid serotonine in de hersenen, omdat ze de heropname van serotonine in de hersencellen tegengaan. Zo blijft er meer serotonine over om als boodschapper te werken.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Afbouwen SSRI noodzakelijk

Het mag duidelijk zijn dat dergelijke medicijnen een grote invloed hebben op je hersenen. Zomaar stoppen zou het proces waarin de hoeveelheid serotonine wordt gereguleerd behoorlijk in de war brengen. Dat kan dan ook gepaard gaan met allerlei onttrekkingsverschijnselen waaronder cognitieve- en bewegingsstoornissen en sensorische problemen. Afbouwen van SSRI is daarom strikt noodzakelijk. Door de dosis stap voor stap te verlagen, kunnen je hersenen langzaam wennen aan minder serotonine. Hoelang dit proces van afbouwen van SSRI duurt, verschilt per persoon. In sommige gevallen komt ook de depressie weer bovendrijven en zal een arts mogelijk adviseren om de dosis weer op te voeren.

Fundamentum behandelt geen antidepressiva maar biedt wel een detox voor allerlei soorten verslavingen. Sommige mensen gebruiken antidepressiva in combinatie met alcohol of drugs. Wat is jouw situatie? Het kan geen kwaad om dat eens uitgebreid te bespreken. Zo kunnen we bekijken of een behandeling voor jou nodig is.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs