Vind wat je
zoekt

Afbouwschema paroxetine

Hoe stop je met paroxetine?

Slik jij paroxetine en wil je daarmee stoppen? Voor alle antidepressiva geldt het dringende advies om deze medicatie langzaam af te bouwen, met de juiste begeleiding. Het afbouwen van paroxetine gebeurt aan de hand van een afbouwschema, zodat je zo min mogelijk last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Zoek jij meer informatie over een afbouwschema voor paroxetine? Neem hiervoor contact op met je huisarts of behandelend specialist. Bij Fundamentum begeleiden we geen afbouw van paroxetine. Hulp bij een andere medicijn-, drugs- of alcoholverslaving? Wij staan voor je klaar om je verder te informeren over onze behandelingen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is paroxetine?

Paroxetine is een antidepressivum dat behoort tot de groep ‘selectieve serotonine heropname remmers’ (SSRI). Serotonine speelt een belangrijke rol bij het regelen van je stemming en emoties. Paroxetine remt de heropname van serotonine, waardoor de hoeveelheid serotonine in de hersenen hoger wordt. Het opeens stoppen met dit middel kan voor vervelende ontwenningsverschijnselen zorgen. Wees er daarom voorzichtig mee, en zorg dat je in overleg met je arts een afbouwschema voor paroxetine opstelt.

Voor wie is paroxetine?

Vooral mensen die lijden onder angsten of depressie kunnen baat hebben bij het slikken van paroxetine. Bij een angststoornis kunnen door dit middel de angstgevoelens minder worden. Bij een depressie zorgt het voor een opgewekter en energieker gevoel. Paroxetine kan ook helpen bij een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of posttraumatische stressstoornis. Het wordt daarnaast voorgeschreven voor zenuwpijn, bij bepaalde soorten jeuk, bij seksuele stoornissen (vroegtijdige zaadlozing) en bij opvliegers tijdens de overgang.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoelang duurt een afbouwschema voor paroxetine?

Het stoppen met het slikken van paroxetine is een geleidelijk proces. Een proces waarbij je stapsgewijs minder slikt. Totdat je uiteindelijk niets meer inneemt. Over het algemeen duurt een afbouwschema van paroxetine zo’n twee tot acht weken. Maar hoe snel de afbouw precies gaat, zal ervan afhangen of je klachten krijgt tijdens het afbouwen. Bekijk daarom samen met je arts hoe jij reageert op iedere stap van het afbouwschema.

Bij Fundamentum begeleiden we niet in het afbouwen van antidepressiva. Mocht je meer willen weten over onze snelle detox behandelingen onder medische begeleiding voor drugs, alcohol of medicijnen? Neem gerust contact met ons op via 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs