Het antidepressivum sertraline (merknaam Zoloft) werkt bij klachten als angst, dwang en/of depressie. Vooral in de behandeling van paniekstoornissen blijkt sertraline effectief. Wil je stoppen met sertraline? Het is niet verstandig en onveilig om op eigen houtje hiermee te stoppen. Neem contact op met je arts of behandelend psychiater. Je hebt namelijk de juiste begeleiding nodig om de ontwenningsverschijnselen zoveel mogelijk te beperken. Bij Fundamentum begeleiden wij de afbouw van antidepressiva niet. Neem gerust contact met ons op als je benieuwd bent naar ons aanbod van detox behandelingen, bijvoorbeeld voor alcohol- of drugsverslaving. Wij staan je graag te woord. ➤ Plan jouw intake
☎ Praat nu met een deskundige
Sertraline is een antidepressivum dat behoort tot de groep ‘selectieve serotonine heropname remmers’ (SSRI), die invloed hebben op je serotoninesysteem. Serotonine is een belangrijke stof bij het regelen van, en omgaan met emoties. Door middel van een geleidelijk afbouwschema zal je de sertraline afbouwen. Ontwenningsverschijnselen worden op die manier zo goed mogelijk gecontroleerd en zoveel mogelijk beperkt. Ontwenningsverschijnselen die kunnen ontstaan bij het stoppen met sertraline verschillen van persoon tot persoon:
Van welke bijwerkingen je last krijgt, en in welke mate, is per persoon verschillend. Het hangt ervan af hoeveel (dosis) sertraline je hebt geslikt en voor hoe lang (duur). Binnen één tot vier dagen na het slikken van je verlaagde of laatste dosis, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Hoelang je last blijft houden van de ontwenningsverschijnselen varieert van één dag tot drie weken.
Het stoppen met sertraline gaat volgens een afbouwschema dat je samen met je huisarts of behandelend psychiater afspreekt. Per stap van het schema zul je een lagere dosering van het middel slikken. Ook het tempo van het afbouwen gaat in overleg, maar er wordt doorgaans een minimum van twee weken aangehouden. De kans dat je succesvol slaagt in het afbouwen van antidepressiva is het grootst wanneer je goed begeleid wordt. Zorg er samen met je behandelaar voor dat:
Zoek je advies over het stoppen met sertraline? Neem allereerst contact op met je huisarts of behandelend psychiater. Wij begeleiden niet bij stoppen met antidepressiva. Wil jij weten welke behandelingen we wel op het gebied van medicijnverslaving bieden? Bel gerust voor meer informatie.
☎ Praat nu met een deskundige