Vind wat je
zoekt

Afbouwschema antidepressiva

Hoe stop je met antidepressiva?

Je slikt antidepressiva, je behandeling verloopt goed en je voelt je beter. Je denkt erover om te stoppen met je antidepressiva. Het stoppen met het slikken van antidepressiva is een geleidelijk proces. Een proces waarbij je – altijd onder begeleiding van je huisarts of behandelend psychiater – stapsgewijs minder medicatie slikt. Totdat je uiteindelijk niets meer inneemt. Dit noemen we afbouwen. Bij veel patiënten gaat het afbouwen van de medicatie goed en ontstaan er geen of weinig ontwenningsverschijnselen. Maar een klein deel heeft daar wél last van, soms zelfs in ernstige mate. Daarom wordt er altijd gewerkt met een afbouwschema voor antidepressiva.

Bij Fundamentum bieden we geen behandeling voor het afbouwen van antidepressiva. Zoek je advies over een medicijnverslaving of benieuwd welke detox behandelingen Fundamentum biedt? Wij staan voor je klaar om je verder te informeren. Bel gerust!

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Protocol voor afbouwschema antidepressiva

Behandelaars misten lange tijd goede richtlijnen voor het afbouwen van antidepressiva. En nog steeds ontbreekt het aan wetenschappelijke kennis hierover. Daarom stelden Beroepsverenigingen van huisartsen (NHG), apothekers (KNMP) en psychiaters (NVvP), samen met MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid in 2018 een multidisciplinair document op. In dat document staan onder meer afbouwschema’s voor verschillende typen antidepressiva. Om ontwenningsverschijnselen en terugval zoveel mogelijk te beperken.

Geleidelijk afbouwen

Hoelang het duurt om antidepressiva af te bouwen is per patiënt verschillend. Over het algemeen bestaat een afbouwschema van een antidepressivum uit acht tot tien tussenstappen. Dit staat gelijk aan een afbouwperiode van acht tot tien weken. Een langzamere afbouw (meerdere maanden) werkt voor de meeste mensen met angststoornissen vaak het beste.

Taperingstrips of druppels

Bij een afbouwschema wordt gebruikt gemaakt van lagere doseringen antidepressiva. Het afbouwschema is afhankelijk van de beschikbaarheid van deze lagere doseringen. Voor de meeste soorten antidepressiva maakt de apotheek deze lagere sterktes van het medicijn op maat in speciale strips. Die worden taperingstrips genoemd. Hiermee kun je je medicatie op volgorde nemen en zo geleidelijk het gebruik afbouwen. Veel antidepressiva zijn daarnaast in een lagere dosis in druppelvorm beschikbaar. Raadpleeg hiervoor altijd advies van een arts.

Bij Fundamentum begeleiden we niet in het afbouwen van antidepressiva. Zoek jij hulp bij of informatie over een ander type (medicijn)verslaving? Onze deskundigen staan je graag te woord.
☎ Bel 0800 - 2345 800