Vind wat je
zoekt

Antidepressiva afbouwen

De beste optie

Plots stoppen met antidepressiva is niet verstandig. Antidepressiva afbouwen blijkt vaak een betere strategie. Stap voor stap verlaag je de dosis. Daarbij is het wel aan te raden advies van een arts te raadplegen. Wij behandelen bij Fundamentum geen antidepressiva. Heb je een verslaving aan andere medicijnen, drugs of alcohol? Neem dan contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Ontwenningsverschijnselen bij antidepressiva afbouwen

Hoewel antidepressiva niet worden beschouwd als een verslavend middel dat leidt tot afhankelijkheid is er wel degelijk een kans op ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen optreden wanneer je plots stopt met antidepressiva. Ze komen echter soms ook voor tijdens het afbouwen. Meestal merk je dat al na enkele dagen van onthouding of als je bent begonnen met het afbouwen van antidepressiva.

Plots stoppen met antidepressiva

Personen die plots stoppen met antidepressiva kunnen te maken krijgen met hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Ook hartkloppingen en spierkrampen komen voor. Daarnaast is de kans aanwezig dat je meer prikkelbaar bent en last hebt van slaapstoornissen. In welke mate deze symptomen optreden, is per persoon verschillend. Over het algemeen duren ze zo’n één tot drie weken.

Waarom afbouwen antidepressiva

Je lichaam reageert op elke verandering. Het is in de loop van de tijd gewend geraakt aan de medicijnen die je slikte. Wanneer je de dosis stapsgewijs verlaagt, heeft je lichaam de tijd om te wennen aan die verandering. Een hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt bij het geleidelijk afbouwen van antidepressiva, zijn zogenaamde taperingstrips. Hiermee verlaag je de dagelijkse dosis in verschillende periodes van vier weken. Vraag hiervoor altijd advies aan een arts.

Lichamelijke verslaving aanpakken met detox behandeling

Fundamentum biedt korte detox behandelingen op maat. Deze zijn erop gericht om de giftige stoffen uit jouw lichaam te verwijderen en zo gecontroleerd van je lichamelijke verslaving af te komen. Wij behandelen geen antidepressiva. Ben je verslaafd aan andere medicatie en wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Je bereikt ons op 0800 2345 800 voor meer informatie.
☎ Bel 0800 - 2345 800