Vind wat je
zoekt

Afkickverschijnselen paroxetine

Welke treden er op?

Veel voorkomende afkickverschijnselen van paroxetine zijn griepachtige symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en zweten. De onttrekkingsverschijnselen van paroxetine kunnen ook optreden tijdens het afbouwen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is paroxetine?

Paroxetine is een antidepressivum dat behoort tot de SSRI’s. Dat is een afkorting voor selectieve serotonine heropname-remmer. Dat wil zeggen dat de heropname van serotonine in de hersenen wordt afgeremd. Serotonine is een neurotransmitter en geeft signalen door in het brein. Die signalen zijn van invloed op onze stemming. Serotonine wordt daarom wel het gelukshormoon genoemd. Is de serotonine balans echter verstoord, dan kan dit leiden tot psychische problemen. Artsen schrijven het middel daarom vaak voor bij depressies en angst- en paniekstoornissen.

Hoe lang duurt afkicken van paroxetine?

Cold turkey afkicken van paroxetine kan erg moeilijk zijn. Daarom luidt het advies om het gebruik van paroxetine langzaam af te bouwen. Dat gebeurt dan meestal door de dosering stapsgewijs met een bepaald percentage te verlagen. Zo kom je uiteindelijk op nul uit. Taperingstrips zijn een handig hulpmiddel tijdens het afbouwen. Zo kun je de dosis bijvoorbeeld in een periode van 28 dagen steeds verder verminderen. Vraag hiervoor altijd advies van een arts. Hoe lang het afkicken van paroxetine duurt, verschilt echter per persoon. Het hangt onder meer af van de periode waarin je het middel hebt gebruikt en in welke hoeveelheid. Ook lukt het niet iedereen om daadwerkelijk het nulpunt te bereiken vanwege de onttrekkingsverschijnselen tijdens het afbouwen van paroxetine.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Wat zijn mogelijke afkickverschijnselen van paroxetine?

  • Griepachtige verschijnselen
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Lethargie
  • Duizeligheid
  • Prikkelbaarheid
  • Nachtmerries
  • Angst
  • Somberheid

Afkicken van paroxetine

Ben jij paroxetine aan het afbouwen? Wil je definitief stoppen? Fundamentum helpt regelmatig mensen die willen afkicken van medicijnen. Wij bieden een detox behandeling op maat. Tijdens een intakegesprek bekijken we samen met jou of een behandeling in onze kliniek voor jou geschikt is. Je kunt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereiken op nummer 0800 2345 800 voor een afspraak of voor meer informatie.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs