Veel voorkomende afkickverschijnselen van paroxetine zijn griepachtige symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en zweten. De onttrekkingsverschijnselen van paroxetine kunnen ook optreden tijdens het afbouwen. ➤ Plan jouw intake
☎ Praat nu met een deskundige
Paroxetine is een antidepressivum dat behoort tot de SSRI’s. Dat is een afkorting voor selectieve serotonine heropname-remmer. Dat wil zeggen dat de heropname van serotonine in de hersenen wordt afgeremd. Serotonine is een neurotransmitter en geeft signalen door in het brein. Die signalen zijn van invloed op onze stemming. Serotonine wordt daarom wel het gelukshormoon genoemd. Is de serotonine balans echter verstoord, dan kan dit leiden tot psychische problemen. Artsen schrijven het middel daarom vaak voor bij depressies en angst- en paniekstoornissen.
Cold turkey afkicken van paroxetine kan erg moeilijk zijn. Daarom luidt het advies om het gebruik van paroxetine langzaam af te bouwen. Dat gebeurt dan meestal door de dosering stapsgewijs met een bepaald percentage te verlagen. Zo kom je uiteindelijk op nul uit. Taperingstrips zijn een handig hulpmiddel tijdens het afbouwen. Zo kun je de dosis bijvoorbeeld in een periode van 28 dagen steeds verder verminderen. Vraag hiervoor altijd advies van een arts. Hoe lang het afkicken van paroxetine duurt, verschilt echter per persoon. Het hangt onder meer af van de periode waarin je het middel hebt gebruikt en in welke hoeveelheid. Ook lukt het niet iedereen om daadwerkelijk het nulpunt te bereiken vanwege de onttrekkingsverschijnselen tijdens het afbouwen van paroxetine.
Ben jij paroxetine aan het afbouwen? Wil je definitief stoppen? Fundamentum helpt regelmatig mensen die willen afkicken van medicijnen. Wij bieden een detox behandeling op maat. Tijdens een intakegesprek bekijken we samen met jou of een behandeling in onze kliniek voor jou geschikt is. Je kunt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereiken op nummer 0800 2345 800 voor een afspraak of voor meer informatie.
☎ Praat nu met een deskundige