Vind wat je
zoekt

Afkicken van tramadol

Met professionele hulp

Tramadol is een pijnstiller waaraan je verslaafd kunt raken. Afkicken van tramadol gaat meestal niet zonder slag of stoot. Wat kun je doen tegen de ontwenningsverschijnselen van tramadol en is het mogelijk cold turkey af te kicken van tramadol? Antwoorden op die vragen vind je hieronder.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat doet tramadol met je?

Artsen schrijven bij milde en ernstige pijn regelmatig tramadol voor. Het medicijn dat wordt gerekend tot de opioïde, ofwel morfineachtige pijnstillers, beïnvloedt het centrale zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat pijnprikkels minder goed worden doorgegeven. Tramadol wordt bijvoorbeeld gebruikt na een operatie of bij zenuwpijn en chronische pijn. Het verlichten van de pijn gaat vaak gepaard met bijwerkingen zoals slaperigheid, duizeligheid en misselijkheid.

Afkicken van tramadol voorkomen

Wil je niet in de situatie raken waarin je moet afkicken van tramadol, dan is het verstandig om het medicijn maar voor een korte periode te gebruiken. Daar zit echter nu juist het probleem. Als je vaak pijn hebt, is het verleidelijk om het middel voor langere tijd in te nemen. Tramadol draagt namelijk bij aan een kalmerend en fijn gevoel. Als je het echter vaker gebruikt, heb je een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te krijgen.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Wat te doen tegen ontwenningsverschijnselen tramadol?

Als je eenmaal verslaafd bent aan tramadol en je besluit om opeens te stoppen, kun je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen zoals rillen en trillen, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, zweten, maar ook met psychische verschijnselen als rusteloosheid, nachtmerries, angst en depressie. Artsen raden dan ook meestal aan om de verslaving langzaam af te bouwen door het gebruik geleidelijk te verminderen. Stop nooit op eigen houtje, dit is gevaarlijk. Schakel altijd professionele hulp in.

Cold turkey tramadol

Wanneer je in een keer wilt stoppen (cold turkey) met het gebruik van tramadol dien je dit onder medische begeleiding te doen om op een veilige manier af te kicken. Dat kan in de afkickkliniek van Fundamentum. Ons team van gespecialiseerde artsen en verplegers biedt jou 24 uurs medische begeleiding en houden je ontwenningsverschijnselen in de gaten. Zo kun je op een veilige en gecontroleerde manier afkicken van tramadol.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs