Vind wat je
zoekt

Alcoholmisbruik

Risico voor lever en hart

Bij alcoholmisbruik is er sprake van overmatig gebruik van alcohol met nadelige gevolgen voor zowel de gebruiker als zijn of haar omgeving. Door het hoge alcoholpercentage dat in je lichaam komt heb je verminderde controle over je eigen functioneren. In sommige gevallen komt daar agressiviteit of impulsief gedrag bij kijken. Alcoholmisbruik kan iets eenmaligs zijn, maar vaak is het structureel. Bij structureel alcoholmisbruik is er grote kans op diverse sociale, maatschappelijke en mentale problemen. Ook is er een verhoogd risico op lichamelijke schade. Bij alcoholmisbruik is de lever bijvoorbeeld erg kwetsbaar. Een behandeling bij alcoholverslaving kan de schade beperken.

Zit jij in een situatie waarbij alcohol je leven beheerst? Bij Fundamentum kun je de eerste, belangrijke stap zetten om je lichaam te ontgiften en je lekkerder in je vel te laten zitten. Neem contact met ons op om een eerste gesprek in te plannen.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Detoxbehandeling: alcoholverslaving

Een effectieve manier om je alcoholverslaving aan te pakken is een behandeling volgen. Het aanbod is divers, maar een goede eerste stap is een detoxbehandeling. Alcoholverslavingen worden gevormd door het steeds meer en vaker drinken van alcohol. Door gewenning merk je zelf bijna niet dat het extreme vormen aanneemt. Na verloop van tijd zit er zoveel alcohol in je lichaam dat het lichamelijk en mentaal grote gevolgen kan hebben. Het is dan ook belangrijk om de gifstoffen uit je lichaam te krijgen. Een detoxbehandeling bij een alcoholverslaving helpt je daarbij.

Alcoholmisbruik: leverschade

Bijna al je organen lopen risico op schade bij alcoholmisbruik. Lever, hart, longen, nieren en hersenen komen allemaal in aanraking met alcohol. Het orgaan dat bij alcoholmisbruik de grootste klappen krijgt is je lever. 90% van de alcohol wordt namelijk door je lever verwerkt. Bij overmatig alcoholgebruik draait dit orgaan overuren om alcohol af te breken, maar te veel alcohol kan je lever simpelweg niet aan. Het kan op den duur leververvetting veroorzaken, beschadiging van het leverweefsel en uiteindelijk leverfalen of kanker (Trimbos-instituut).  

Interventie alcoholmisbruik

Een alcoholverslaving wordt door de verslaafde meestal niet (h)erkend. Soms is een kwestie van het kop in het zand steken, maar er zijn verslaafden die het probleem in het geheel niet zien. In beide gevallen kan er worden gekozen voor een interventie. Alcoholmisbruik wordt dan bespreekbaar gemaakt op een willekeurig moment. In het bijzijn van dierbaren en een professional wordt de situatie onder de loep genomen en is er ruimte voor emotionele uitingen. Dit kan confronterend zijn, maar het doel van een interventie bij alcoholmisbruik is bewustwording en het tijdig inschakelen van hulp.

Alcoholontgifting met een detoxbehandeling

Een alcoholverslaving ontwricht je leven met onder andere levensgevaarlijke gezondheidsrisico’s als gevolg. Om dat patroon te doorbreken en een nieuwe start te maken biedt Fundamentum bij alcoholmisbruik een detoxbehandeling. Fundamentum is de specialist op het gebied van detoxbehandelingen waarbij je lichaam wordt ontgift. De behandeling met 24 uurs begeleiding duurt een tot twee weken en er zijn korte wachtlijsten. Bovendien worden de kosten door zorgverzekeraars vergoed (behalve het eigen risico). Bel 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800