Vind wat je
zoekt

Is alcohol gevaarlijker dan XTC?

Afhankelijk van factoren

Stel een willekeurig persoon de vraag: een glas alcohol of een XTC-pil? Los van het feit dat er mensen zijn die alcoholische dranken lekker vinden smaken, kiest de meerderheid puur uit veiligheid voor een glas alcohol. XTC staat voor een grote groep mensen namelijk gelijk aan een partydrug met levensgevaarlijke risico’s. Het percentage Nederlandse volwassenen dat alcohol drinkt ligt dan ook bijna tien keer hoger dan volwassenen die ooit XTC hebben gebruikt. Alcohol wordt gezien als ‘slechts’ een natuurproduct terwijl XTC een onbetrouwbare chemische pil zou zijn, geproduceerd in twijfelachtige laboratoria. Daarnaast: wat kunnen een paar drankjes kwaad? Maar is die denkwijze terecht? Is alcohol wel zo onschuldig of is alcohol gevaarlijker dan XTC? Lees hier wat de gevaren van alcohol zijn.

Liever meteen stappen ondernemen om te stoppen met alcohol en drugs? In de rustige omgeving in Limburg zet je de eerste stap te zetten naar een leven zonder verslaving. Je kunt ons van 7:00 tot 22:00 uur bellen voor het plannen van een intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol gevaren en verschillen met XTC

Alcohol drinken is al eeuwenlang een sociaal geaccepteerde gezelschapsbezigheid, maar helaas ook de oorzaak van vele (verkeers)slachtoffers. De gevaren van alcohol zijn bij de meesten dan ook bekend. Toch zijn het de synthetische drugs zoals XTC met een veel negatievere reputatie. Men beschouwt een XTC-pil als gevaarlijk omdat XTC illegaal is. En er dus geen controle op het productieproces is. Je weet niet waar en door wie het is gemaakt. Er kan van alles in zo’n pil zitten en dat wekt argwaan op. Alcoholproductie daarentegen is gereguleerd en er zijn strenge regels, wetten en eisen waar producenten zich aan moeten houden. Maar juist doordat alcohol legaal en zo gemakkelijk verkrijgbaar is, wordt het vaak misbruikt. Het RIVM heeft naar de schadelijkheid van onder andere alcohol en xtc gekeken en in deze vergelijking scoort alcohol als een gevaarlijker middel (Trimbos Instituut).  

Een ander groot verschil tussen de gevaren van alcohol en XTC is hoe gemakkelijk je een verslaving ontwikkelt. Het aantal gebruikers van alcohol ligt veel hoger dan bij XTC. Wereldwijd zijn er veel meer alcoholverslaafden dan XTC-verslaafden. Alcohol is lichamelijk en geestelijk namelijk zeer verslavend. Je kunt gaan trillen en zweten als je lichaam aan alcohol gewend is geraakt en je niet op tijd alcohol drinkt. Bovendien kun je naar het verdovende en ongeremde gevoel van alcohol verlangen. Van lichamelijke verslaving is bij XTC geen sprake, wel kan XTC geestelijk verslavend werken.  

Is alcohol gevaarlijker dan xtc?

Kun je zeggen dat alcohol gevaarlijker is dan XTC? Hoewel bij alcohol gevaren groter lijken te zijn dan XTC is dit in werkelijkheid niet zo zwart-wit. Er zijn veel verschillende factoren die meewegen in hoe gevaarlijk een middel is. Lichamelijke gezondheid, de hoeveelheid van het ingenomen middel en psychische gesteldheid zijn daar voorbeelden van. Alcohol is wat dat betreft beter te doseren. Bij XTC is het onzeker wat je krijgt. Dat maakt XTC onbetrouwbaar en risicovol, maar dit betekent niet dat alcohol minder gevaarlijk is. Het is maar net hoe je ernaar kijkt, maar alcohol is in de basis net zo gevaarlijk als XTC. Aan beide middelen kleven risico’s die samenhangen met de frequentie waarmee het gedronken of gebruikt wordt.

Fundamentum: reken af met de gevaren van alcohol

Een alcohol- of drugsverslaving kan een behoorlijke impact op je leven hebben met alle gevolgen van dien. Wil jij van je verslaving af en met een schone lei beginnen? Een detoxbehandeling kan een stap in de juiste richting voor je zijn. Fundamentum is de specialist op het gebied van detoxbehandelingen. In een tot twee weken wordt je lichaam ontgift. Hierdoor zul je sterk genoeg zijn om te starten met een vervolgbehandeling. Na je behandeling volg je een vervolgbehandeling bij de partij die jou verwezen heeft. Ben je niet verwezen, dan helpt Fundamentum je bij het vinden van een passende vervolgbehandeling. Bel ons op 0800 2345 800 voor een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800