Vind wat je
zoekt

Alprazolam verslavend

Een sterk kalmerend middel

Alprazolam, dat vooral bekend is onder de merknaam Xanax, is een medicijn dat artsen voorschrijven bij het onderdrukken van onrust, angst en spanning. Alprazolam heeft een kalmerende werking en is vooral effectief om klachten tijdelijk te onderdrukken. Bij kortstondig gebruik is alprazolam niet verslavend.

Gebruik je alprazolam (Xanax) al geruime tijd en vind je het moeilijk om te stoppen? Fundamentum behandelt diverse verslavingen aan benzodiazepines. Neem gerust contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden om van je verslaving af te komen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Alprazolam na enkele weken al verslavend

Heb je plotseling last van angst- of paniekaanvallen, dan kan alprazolam met zijn kalmerende werking een effectieve symptoombestrijder zijn. Het middel geneest echter niet de achterliggende oorzaken. Als onduidelijk blijft wat die oorzaken zijn, is de verleiding groot om het middel te blijven slikken. Menig arts schrijft herhalingsrecepten voor. Dat is echter niet zonder gevaar. Alprazolam is al snel verslavend. Het middel is namelijk niet bedoeld voor langdurig gebruik.

Alprazolam werking

Xanax behoort tot de benzodiazepinen, ook wel benzo’s of pammetjes genoemd. Alprazolam heeft een ontspannende en angstremmende werking. Alprazolam heeft effect op een stofje in de hersenen dat GABA wordt genoemd. Dit is een neurotransmitter die een dempende werking heeft op ons brein. Een middel als Xanax zorgt voor extra GABA in je hersenen. Hierdoor worden de hyperactieve gebieden in het brein tot rust gemaand en voel je je dus veel meer ontspannen.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Alprazolam afbouwen

Veel mensen kampen met een verslaving aan kalmeringsmiddelen als Xanax. Stoppen is dan niet eenvoudig. Je hersenen hebben zich helemaal ingesteld op die extra dosis GABA. De beste strategie is om alprazolam af te bouwen. Zo kun je tot op zekere hoogte beperken dat alprazolam afkickverschijnselen veroorzaakt.

Wil je stoppen met alprazolam of een van de andere benzo’s? Fundamentum kan je daarbij helpen. Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. We zijn tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereikbaar op nummer 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs