Vind wat je
zoekt

Lorazepam of oxazepam

Het verschil

Lorazepam of oxazepam, zit er een verschil tussen deze benzodiazepines? En zo ja, waar zit hem dat dan in? We nemen lorazepam en oxazepam eens nader onder de loep.

Ben jij verslaafd aan lorazepam of oxazepam? Fundamentum kan je helpen. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is lorazepam?

Lorazepam is een benzodiazepine die in Nederland vooral bekend is onder de merknaam Temesta. Dit medicijn wordt voorgeschreven bij ernstige slaapproblemen, maar onder andere ook bij spierspasmen, alcoholverslaving, epilepsie, angststoornissen en paniekaanvallen. In het geval van slaapproblemen duurt een behandeling zo’n twee tot uiterlijk vier weken. Daarbij luidt meestal het advies om het middel eens in de drie dagen te slikken. Langdurig gebruik leidt in veel gevallen tot verslaving.

Werking van lorazepam

Lorazepam heeft een kalmerende werking. Het stimuleert de werking van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA). De hoeveelheid GABA bepaalt de activiteit van de zenuwen in de hersenen. Meer GABA betekent minder activiteit van de zenuwen. Wanneer je lorazepam gebruikt, neemt de activiteit van GABA toe. Op die manier verlaag je de activiteit van de zenuwen in de hersenen, hetgeen dus zorgt voor de kalmerende werking. Lorazepam begint na ongeveer een uur te werken en is na zo’n 8 tot 12 uur weer uitgewerkt.

Wat is oxazepam?

Wat is oxazepam? Ook oxazepam behoort tot de groep van de benzodiazepines en vermindert gevoelens van angst en spanning. Het kalmeringsmiddel wordt onder meer voorgeschreven bij slaapproblemen. Soms wordt het medicijn geslikt bij een alcoholverslaving, om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Het is in Nederland vooral bekend onder de merknaam Seresta.

Werking van oxazepam

Ook de werking van oxazepam is kalmerend, omdat de activiteit van de zenuwen in de hersenen wordt onderdrukt. Ook voor dit middel geldt dat je bij langdurig gebruik verslaafd raakt. Het belangrijkste verschil is dat de werking van oxazepam korter is dan lorazepam. Het is na 6 uur helemaal uitgewerkt, beduidend korter dus dan lorazepam.

Stoppen met lorazepam of oxazepam onder deskundige begeleiding? Bel ons voor een kennismakingsgesprek.
☎ Bel nu met een deskundige