Vind wat je
zoekt

Ben ik verslaafd?

Zoek hulp

Veel mensen drinken weleens een glas alcohol of gebruiken wat drugs op een feestje. Maar misschien heb je soms ook op andere momenten de drang deze middelen gebruiken. Merk je dat jouw alcohol- of drugsgebruik toeneemt en vraag je je af: ben ik verslaafd?

Denk jij dat je verslaafd bent en zie je er als een berg tegenop om er iets aan te doen? Dat begrijpen we, want het is ook niet makkelijk. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. We helpen je afkicken en je leven weer op de rit te krijgen. Veilig en anoniem. Zet vandaag nog de eerste stap en plan een intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wanneer ben je verslaafd?

Je bent verslaafd wanneer je niet meer zonder iets kan, of steeds meer van iets nodig hebt. Ook al merk je dat het geestelijk of lichamelijk slecht voor je is en je problemen ervaart op verschillende gebieden in je leven. Daarbij komt ook dat als je stopt, je last krijgt van ontwenningsverschijnselen.

Signalen van verslaving

Er zijn lichamelijke, psychische en sociale signalen van verslaving. Zo kan het zijn dat je lichaam steeds meer van iets vraagt om hetzelfde effect te krijgen. Eigenlijk kan je lichaam niet meer zonder. Als je stopt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen, zoals trillen en zweten. Deze verschijnselen verdwijnen als je weer gaat gebruiken. Psychische signalen van verslaving zijn liegen, manipuleren en ontkennen en geheimhouden dat je een verslaving hebt. Ook denk je een groot deel van de dag aan het nemen van drugs of alcohol. Je wereld wordt steeds kleiner. Familie en vrienden nemen afstand. En het leven draait alleen nog maar om mensen en situaties die met de verslaving te maken hebben.

Oorzaken van verslaving

Iedereen kan verslaafd raken, maar sommige mensen zijn er gevoeliger voor. Vaak is het zo dat je een middel al heel fijn vindt om te gebruiken. Vervolgens verandert er iets in je leven, waardoor dit gebruik toeneem. De oorzaken van verslaving zijn vaak psychisch en erfelijk, maar ook een trauma, eenzaamheid en drugsgebruik op jonge leeftijd kunnen een rol spelen. Psychische oorzaken van een verslaving zijn bijvoorbeeld een depressie, stress, angst. Maar zelfs verveling kan een oorzaak van verslaving zijn.

Criteria van verslaving

Ben ik verslaafd? Uiteindelijk wordt deze diagnose door een arts gesteld. Criteria van verslaving die hierbij worden gebruikt:

 • Je gebruikt vaker of meer dan je van plan was; 
 • Je probeert te stoppen of minderen maar je houdt het niet vol; 
 • Je voelt een sterk verlangen om te gebruiken; 
 • Gebruiken en het herstellen hiervan kost je veel tijd; 
 • Je presteert minder goed op het werk of op school en je thuissituatie wordt minder goed; 
 • Je blijft gebruiken ook al is dit niet goed voor het contact met vrienden, familie en kennissen; 
 • Je bent minder gemotiveerd, je hebt minder energie en je verwaarloost je hobby´s, contacten of werk; 
 • Je blijft gebruiken. Ook al kom je hierdoor in de problemen of gevaarlijke situaties of kan het gebruik dit erger maken; 
 • Je moet steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te krijgen; 
 • Wanneer je stopt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. 

Ik ben verslaafd: afkicken bij Fundamentum

Denk je: ik ben verslaafd? Een verslaving heeft grote negatieve gevolgen voor jouw leven en dat van je familie en vrienden. Gelukkig is er hulp. Bij Fundamentum zet je samen met een team van deskundigen de stappen die nodig zijn om van je lichamelijke verslaving af te komen. Of je nu verslaafd bent aan drugs, alcohol of medicijnen: wij kunnen je helpen. Twijfel dus niet en plan een intakegesprek in. Bel ons nu op 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800