Vind wat je
zoekt

Comazuipen

Risicovol op elke leeftijd

Jongeren experimenteren graag met alcohol. Wanneer de alcoholgerechtigde leeftijd bereikt is (en soms ruim daaronder) worden grenzen vaak overschreden. Bovendien speelt groepsdruk een belangrijke rol en worden gevolgen van acties genegeerd. Een bekend fenomeen onder jongeren is dan ook comazuipen. Bij comazuipen drinkt iemand zoveel alcohol in een korte tijd dat hij/zij het bewustzijn verliest. Dit wordt ook wel een alcoholische coma genoemd. Comazuipen komt voornamelijk voor bij jongeren omdat ze weinig grenzen hebben en hun lichaam niet gewend is aan grote hoeveelheden alcohol. Daarnaast is sociale druk van vrienden tijdens het uitgaan ook een factor die bijdraagt aan comazuipen. Lees meer over de gevolgen, oorzaken en de definitie van comazuipen.

Alcohol drinken brengt bepaalde risico’s met zich mee en is verslavend. Een verslaving kan ontwrichtend zijn voor jezelf en je omgeving. Bij Fundamentum kun je terecht voor een detoxbehandeling om je lichaam te ontgiften (vanaf 18 jaar of ouder). Hiermee zet je de eerste belangrijke stap naar een gezond en alcoholvrij leven. Bel 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Comazuipen: definitie

Comazuipen is de actie die voorafgaat aan zware alcoholvergiftiging. In theorie hoeft dit niet altijd veroorzaakt te zijn door grote hoeveelheden alcohol. Lichamen van jongeren zijn weinig tot geen alcohol gewend. Wanneer zij hun eerste glazen alcohol wegdrinken kan dit al genoeg zijn om ‘out’ te gaan. In het algemeen wordt met de definitie comazuipen bedoeld dat er bewust is gekozen om zeer grote hoeveelheden alcohol te drinken in erg korte tijd. Bewusteloos raken of in een coma terecht komen is niet zozeer het doel, maar erg dronken worden en de grens opzoeken wel.

Oorzaken van comazuipen

Een van de belangrijkste oorzaken van comazuipen is groepsdruk. Tieners doen maar wat graag mee met hun leeftijdsgenoten om erbij te horen. Als vrienden tijdens het uitgaan veel drinken dan voelen de anderen uit de groep zich vaak verplicht om mee te doen. Uit angst om buitengesloten te worden of uit stoerdoenerij wordt veel meer alcohol gedronken dan ze aankunnen. Dit is meteen een van de andere oorzaken. Comazuipen is een bezigheid die vooral populair is bij jongeren van 13 tot 18 jaar. Omdat hun lichaam in ontwikkeling is en alcohol een nog onbekende substantie is komen de effecten ervan hard aan.

Gevolgen van comazuipen

Oorzaken hebben gevolgen. Comazuipen is daar geen uitzondering in. Comazuipers zijn met name een kwetsbare jonge groep mensen die lichamelijk en mentaal nog niet uitgegroeid zijn. Dit kan betekenen dat er meer kans is op permanente schade. De gevolgen van comazuipen zijn onder andere:

 • Permanente hersenschade; 
 • Verstikking in braaksel bij bewusteloosheid; 
 • Verlaagde bloeddruk en verhoogde hartslag; 
 • Hartstilstand; 
 • Uitdroging; 
 • Afbraak van spiermassa; 
 • Maag, darm- en leverproblemen; 
 • Verhoogd risico op een alcoholverslaving. 

Comazuipen en de gevolgen voor de hersenen

Dat het juist om jonge mensen gaat die vaak aan comazuipen doen is zorgelijk. Bij comazuipen zijn de gevolgen voor de hersenen in die leeftijdscategorie zeer groot. De hersenen zijn pas volledig ontwikkeld rond het 25ste jaar. Dat betekent als jongeren van 13 tot 18 herhaaldelijk aan comazuipen doen, het de ontwikkeling van de hersenen fors aantast. Belangrijke zenuwverbindingen kunnen bijvoorbeeld worden aangetast of worden in het geheel niet aangemaakt. Bovendien kunnen er als gevolg van comazuipen hersencellen verloren gaan.

Hoe gevaarlijk is comazuipen?

Is comazuipen dan gevaarlijk? Veel alcohol drinken is nooit gezond, op geen enkele leeftijd. Zoveel alcohol drinken dat je het bewustzijn verliest kan niet anders dan zeer risicovol zijn. Comazuipen wordt vooral gedaan door tieners en pubers en met name deze leeftijdsgroep is extra kwetsbaar. Hun lichaam en hersenen zijn nog vol in ontwikkeling en comazuipen brengt simpelweg te veel schade toe. Je kunt dus stellen dat comazuipen gevaarlijk is.

Fundamentum afsluiting

Heb je het gevoel dat alcohol een probleem in je leven is en heb je hulp nodig om de eerste stap te zetten? Bij Fundamentum kun je snel terecht voor een detoxbehandeling (vanaf 18 jaar of ouder). In een tot twee weken werken we toe naar een lichaam zonder gifstoffen en een nieuwe start. Om een eerste gesprek in te plannen kun je ons bellen op 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800