Vind wat je
zoekt

Darmklachten na stoppen met alcohol

Wat houden deze in?

Wanneer je plotseling stopt met alcohol drinken heeft dit niet alleen invloed heeft op je algehele gezondheid, maar ook op bepaalde onderdelen van je lichaam, waaronder je darmen. Het stoppen met alcohol kan dan ook leiden tot darmklachten. Wat kun je verwachten als je darmen zich aanpassen na stoppen met alcohol en wat houden die darmklachten precies in?

Ben jij gestopt met alcohol en ervaar je darmklachten of overweeg je om te stoppen met alcohol en maak je je zorgen over darmklachten of bepaalde afkickverschijnselen? Onthoud dat deze klachten vaak tijdelijk zijn. Bij Fundamentum nemen we afkickverschijnselen serieus en doen we er alles aan om je hierbij te ondersteunen. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Lichamelijke aanpassing na stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol betekent dat je lichaam zich aanpast aan een nieuwe werkelijkheid. Daar horen vaak ongemakken bij, zoals darmklachten. Na stoppen met alcohol merk je vaak een verandering in hoe vaak je naar de wc moet. Daarnaast moet je op onregelmatige tijden naar de wc én verandert de structuur van je ontlasting van tijd tot tijd. Dit is een normale reactie van het lichaam wanneer je plotseling stop met alcohol. Je darmen raken ontregeld en het duurt even voordat ze zich aanpassen aan de nieuwe situatie.

Verschillende soorten darmklachten

Naast de veranderingen in de ontlasting kunnen er ook andere darmklachten optreden. Bijvoorbeeld:

  • Een opgeblazen gevoel; 
  • Winderigheid; 
  • Lichte kramp.  

Ook je darmflora krijgt flink wat te verduren. Alcohol verstoort de balans van goede en slechte bacteriën in de darmen. Wanneer je begint met overmatig drinken heeft dit een negatieve invloed op je darmflora. Omdat je darmflora na een lange periode met alcohol gewend is geraakt aan de alcohol wordt deze opnieuw verstoort wanneer je stopt met drinken. Darmklachten na stoppen met alcohol zijn vervelend, maar onthoud dat ze na een tijdje meestal vanzelf weer weggaan als de balans in je darmflora weer is teruggekeerd.

Omgaan met darmklachten na stoppen met alcohol drinken

Om de darmklachten na het stoppen met alcohol te verlichten, is er een aantal manieren waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

  1. Een eerste stap is zorgen voor een gezond en vezelrijk diet. Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren granen, groenten en fruit, kunnen de spijsvertering bevorderen en helpen bij het verminderen van darmklachten. 
  2. Voldoende water drinken. Water drinken helpt met het afvoeren van alcoholische gifstoffen. Ook als je meer vezels gaat eten, is het belangrijk om voldoende water te drinken om verstopping tegen te gaan. 
  3. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Dagelijkse wandelingen of lichte oefeningen kunnen de beweeglijkheid van je darmen verbeteren en bijdragen aan minder darmklachten. 
  4. Geduld hebben. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen aan de nieuwe situatie.  

Stoppen met alcohol bij Fundamentum

Afkicken van alcohol is een dappere beslissing. Bij Fundamentum begrijpen wij als geen ander hoe moeilijk die keuze is. Wij bieden je graag de steun, behandeling en begeleiding die je nodig hebt tijdens deze eerste stappen. In een veilige en rustige omgeving kun je aan je verslaving werken. Neem contact met ons op tussen 7:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800