Vind wat je
zoekt

Stoppen met alcohol

Waarom is dat moeilijk?

Door veel mensen in onze samenleving wordt alcohol drinken gezien als iets heel gewoons. Heb je iets te vieren of pak je spontaan een terrasje, dan hoort een drankje er al snel bij. Het is zelfs zo geaccepteerd dat wanneer je een glas alcohol afslaat, je vaak de vraag krijgt waarom je niet even gezellig meedoet. Sociale druk is dan ook een veelgehoord argument waarom het moeilijk is om te stoppen met alcohol.

Merk je dat je toch aardig wat glazen alcohol drinkt door alle feestjes, etentjes en andere sociale momenten? Het minderen van alcohol en nee leren zeggen kan lastig zijn, en is voor veel mensen niet iets wat vanzelf gaat. Schaam je daarom niet om professionele hulp te zoeken, want je hoeft het niet alleen te doen. Fundamentum helpt je hierbij. Neem samen met ons de stap naar een leven zonder alcohol.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol: verslavend voor lichaam en geest

Behalve het sociale element bij bijvoorbeeld borrels, sportwedstrijden en etentjes, zijn er nog meer redenen waarom het moeilijk is om te stoppen met alcohol. Zo is het erg verslavend voor zowel lichaam als geest. Wanneer je alcohol drinkt, maken je hersenen stofjes aan waardoor je je gelukkig voelt. En dat is ook precies het gevaar ervan: zodra alcohol is uitgewerkt, wil je dat gelukkige gevoel opnieuw ervaren en neem je makkelijk weer een aantal drankjes.

Gevolgen als je stopt met alcohol

Een ander veelgehoord antwoord op de vraag waarom het moeilijk is om te stoppen met alcohol, zijn de ontwenningsverschijnselen. Misselijkheid, zweten en angstaanvallen maken het moeilijk om te stoppen, al nemen die klachten meestal na een week zonder alcohol af. Dit weegt natuurlijk niet op tegen de voordelen van het minderen of stoppen met alcohol. Wanneer je helemaal stopt met het drinken ervan of een drankje vaker afslaat, ervaar je de volgende veranderingen:

  • Je voelt je fitter; 
  • Je lichaam heeft meer energie; 
  • Je huid ziet er beter uit; 
  • Je bent vrolijker en hebt meer zelfvertrouwen; 
  • Je bespaart geld; 
  • Je hebt een kleinere kans op ziektes zoals diabetes, leverziektes of hartklachten. 

Je voelt je zonder alcohol zoveel beter omdat je beter slaapt als je weinig tot geen alcohol drinkt. Ook versterkt alcohol niet langer meer depressieve gedachten en angststoornissen. En katers zijn verleden tijd, dus je haalt veel meer uit je dag.

Stoppen met alcohol

Bij een alcoholverslaving denk je misschien aan iemand die naar alcohol ruikt, drank verbergt of problemen heeft met zijn of haar sociale omgeving. Maar ook als je aan het einde van de week merkt dat je toch vrijwel dagelijks een drankje hebt gedronken op een verjaardag, in een restaurant of thuis op de bank, loopt je gebruik uit de hand. Zeker als het lastig voor je is om in deze situaties een keer een drankje te laten staan. Neem in dat geval contact op met Fundamentum en kijk of een detoxbehandeling jou kan helpen bij het minderen of helemaal stoppen met alcohol. In het Limburgse Margraten leer je in een rustige omgeving en onder professionele begeleiding weer om de touwtjes zelf in handen te nemen en niet langer afhankelijk te zijn van alcohol. Bel voor een intakegesprek naar 0800 2345 800. We zijn dagelijks bereikbaar tussen 07:00 en 22:00.
☎ Bel 0800 - 2345 800