Vind wat je
zoekt

Alcoholprobleem

Wanneer is daar sprake van?

Veel Nederlanders zijn ‘gelegenheidsdrinkers’. Zij drinken af en toe een glas alcohol bij sociale gelegenheden. De Gezondheidsraad adviseert niet meer dan een glas alcohol per dag te drinken. Wordt alcohol een probleem wanneer je deze grens overschrijdt, en spreek je dan van een alcoholprobleem?

Wil je stoppen met alcohol drinken? Bij Fundamentum werk je in alle rust aan stoppen met alcohol. Een probleem kan leiden tot verslaving, en dat willen we voorkomen. We helpen je graag. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.
☎ Bel 0800 - 2345 800

Een alcoholprobleem herkennen

Een alcoholprobleem ontstaat wanneer alcohol drinken negatieve gevolgen heeft voor je dagelijks leven. Dit verschilt van regelmatig te veel drinken en dronken worden tot het verwaarlozen van verantwoordelijkheden en problemen met relaties. Fysieke signalen zoals trillen, zweten en een verandering aan het uiterlijk kunnen ook wijzen op een alcoholprobleem. Heb je last van schuldgevoelens of angst en lukt het niet om te stoppen met drinken terwijl je je dat wel voorneemt? Dat zijn signalen van een alcoholprobleem 

Alcoholverslaving of alcoholprobleem

Een alcoholverslaving is een ernstigere vorm van een alcoholprobleem, waarbij alcohol drinken dwangmatig wordt.

Kenmerken van een alcoholverslaving zijn onder andere: 

  • Tolerantie (steeds meer alcohol nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken); 
  • Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met drinken; 
  • Verplichtingen verwaarlozen vanwege het drinken.  

Een alcoholprobleem heeft te maken met verschillende vormen van drinkgedrag. Denk aan altijd veel drinken of juist alleen bij tegenslagen. Bij een alcoholverslaving heb je niet alleen moeite met controle houden over je drinkgedrag, maar ontstaat er ook een fysieke en geestelijke afhankelijkheid van alcohol. Een alcoholverslaving is dus een dieperliggende, blijvende afhankelijkheid van alcohol. 

Alcoholprobleem aanpakken bij Fundamentum

Het is moedig om hulp te zoeken bij een alcoholprobleem of alcoholverslaving. Met de juiste begeleiding en detoxbehandeling werk je aan je herstel. Wij kunnen je hierbij helpen. Zet je eerste stappen naar een leven zonder alcohol bij Fundamentum. Onze detoxbehandelingen reinigen je lichaam van de aanwezige gifstoffen en je krijgt 24/7 medische begeleiding. De behandeling duurt gemiddeld twee weken en wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars (behalve het eigen risico). Neem contact met ons op tussen 7:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800